Ha családunk és rokonaink számára karácsonyi menüvel készülünk, érdemes időben elgondolkodni azon, mi legyen az ünnepi menüben. Fontos, hogy valami különleges étellel készüljünk, amely karácsonyi hangulatot ajándékoz.
A karácsonyi hagyományok és ünnepi étkezések időpontja minden családban más – van, ahol a nagy családi lakoma Szentestén történik, máshol karácsony másnapján vagy harmadnapján. Ezt vegyük figyelembe egy menü kialakításánál.
Hogyan készüljünk fel a karácsonyi menüre?
- Válasszunk olyan recepteket a menühöz, amelyek többségét előre (és szükség szerint nagyobb mennyiségben is), el lehet készíteni. Pl levesek, mártások 1-2 nappal az ünnepi étkezés előtt elkészíthetők.
- Minden alapanyagot, kelléket szerezzünk be előre. Ezekről készítsünk egy listát! Karácsonyi ételek>>
- Kérjük meg a vendégeket, hogy segítsenek, pl valamelyik családtag hozhatja a desszertet, karácsonyi koktélokat, nassolnivalókat stb
- Ne készítsünk túl bonyolult ételeket és ne vigyük túlzásba a mennyiséget!
- Vásároljunk minőségi alapanyagokat!
- A fogásokat igényesen, és ötletesen tálaljuk!
- Ne feledkezzünk meg egy finom reggeliről sem. Karácsonyi reggeli>>
A következő étel javaslataink egyszerűen megvalósíthatók – Az alábbi receptek alapján összeállítottunk néhány tuti karácsonyi menüsort is:
Aperitif & snack
- pezsgős koktélok
- pezsgő
- rágcsálnivalók
- kéksajtos-diós falatok
- szalonnába tekert aszalt szilva
- füstölt lazac puffancs
- padlizsántekercs diópestóval
- cékla és répa puffancs
- bacon szalonnába tekert sütőtök
- sonkába tekert körte falatok
- pesztós karácsonyfa falatok
- gombás, kacsamájas lepény
- Folyami rákpástétom
- Tésztában sült camembert áfonya mártással
Előételek
- avokádó és garnála saláta
- libamell saláta gránátalmáva
- citromos lazaspástétom
- narancsos cikória saláta
- kéksajtos waldorf saláta
- diós vöröskáposzta és cékla saláta
- füge, prosciutto és gorgonzola saláta
- narancsos fésűkagyló
- céklás pácolt lazac
- füge saláta portói öntettel
- pikáns kacsa saláta
- kéksajttal és dióval töltött körte
- avokádós ráksaláta
- kacsa és céklasaláta gránátalmával
- gesztenyés cékla és vörös káposzta leves
- gesztenyés-gombás rizottó
- Füstölt lazac, avokádó és vízitorma saláta
- Gesztenyés-kéksajtos töltött gomba
- Pácolt lazac és avokádó kehely
Főételek – egészben sültek
- sült pulyka
- almás-kolbászos pulykasült
- Citromos pulykasült
- szalonnás pulykasült
- sült liba
- narancsos kacsa
- töltött sertéskaraj
- gránátalmás gyöngytyúk
- fácánsült gesztenyével
- fácánsült aszalt szilvával
- citromos fácánsült
- narancsos kacsasült
- karácsonyi kacsasült
- kacsasült szilvával
- kólában főtt sonka juhar szirupos mázzal
- sült pulykacomb marokkói módon
- egyben sült karaj almaszósszal
- zöldfűszeres pulykacomb mandarinnal
- Sonkába göngyölt gombás szűzpecsenye almával
- Áfonyás sült sonka
- Lassan sült narancsos-mézes kacsa
- Marokkói csirkepörkölt gránátalmával
- Szardellával töltött lazac oldal
- Lassan sült kacsa
- Gránátalmás pulykasült
Főételek – két személyre
- céklás kacsamell
- narancsos kacsamell
- narancsos fácánmell
- narancsos-mézes kacsacomb
- őzgerinc áfonyás mártásban
- fürj aszalt szilvával
- steak portói mártással
- kacsamell fügés mártással
- Őzgerinc áfonya szósszal
- Szarvas pecsenye kéksajtos gombamártással
- Cseresznyés kacsasült
- Almaborban sült vadkacsa
- Portóiban grillezett kacsamell
Főételek – halak
Vegetáriánus – vegán ételek
Töltelékek – mártások
- sült liba töltelékek
- sült pulyka töltelékek
- gesztenyés zsemlegombóc
- téli kompót
- vörösáfonya mártás
- karácsonyi almaszósz
- almás vörösáfonya mártás
- Mandarinos áfonya mártás
- Meggyes áfonya mártás
Köretek
- tepsis sült burgonya
- citromos sült burgonya
- fokhagymás-kakukkfüves sült tört burgonya
- narancsos póréhagyma
- szalonnás kelbimbópüré gesztenyével
- szalonnás kelbimbó saláta
- portóiban párolt vöröskáposzta
- párolt lilkáposzta körtével
- kéksajtos zellerpüré
- zellepüré fenyőmaggal
- sült füge cikóriával
- sült sárgarépa és paszternák
- sült sárgarépa
- fahéjas sült pasztinák
- blansírozott zöldségek szalonnával
- gesztenyés-szalonnás kelbimbó
- töltött sütőtök
- gesztenyés töltött sütőtök
- cékla, zeller és alma saláta
- borban párolt vöröskáposzta
- gesztenyés vöröskáposzta
- fahéjas sütőtök juharsziruppal
- fűszeres sült sárgarépa
- karácsonyi lilakáposzta saláta
- mandarinos sült cékla gesztenyével
- Ünnepi saláta
- Fokhagymás kerekrépa és paszternák püré
- Narancslében párolt lilakáposzta vörösáfonyával
- Gesztenyés sült sárgarépa
- Juharszirupos sárgarépa és paszternák gesztenyével
- Spenótos karfiol
- Kelbimbó kolbásszal és gesztenyével
- Balzsamecetben sült vörös káposzta gesztenyével
- Miso mázas sült paszternák
- Stilton sajttal és áfonyával töltött gomba
- Párolt vörös káposzta konyakos cseresznyével
- Hasselback sült burgonya szalonnával és rozmaringgal
Magyaros ételek
- halászlé
- töltött káposzta
- mákos guba
- beigli
Desszertek
- narancsos trifle
- tiramisu ír krémlikőrrel
- fagyasztott bogyós trifle
- fűszeres mandarin gránátalmával
- karácsonyi túrótorta
- narancsos füge pisztáciával
- karácsonyi almás rétes
- forralt bor zselé
Nassolnivaló édességek vacsora után
- fügés panforte
- aszalt gyümölcsös pite
- kókuszos keksz-szalámi
- mézeskalács muffin
- áfonyás kosárka
- karácsonyi kekszek
- csokis forralt bor
- fahéjas leveles tészta csillagok
- angol karácsonyfa pite
- Karácsonyi csavart rudak
Kapcsolatos cikkek
- Karácsonyi tippek
- Karácsonyi ételek
- Karácsonyi édességek sütés nélkül
- Egyszerű karácsonyi sütemények
- Karácsonyi party ételek