A mákos guba hagyományosan egy karácsonyi édesség, amely szerencsét hoz az új évben. A mákos guba készítése nagyon egyszerű, továbbá ideális étel maradék kifli, vaníliakrém felhasználásához.
Hozzávalók
- 3 szikkadt nagy kifli (vagy 6 kicsi)
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg világos nádcukor (vagy méz)
- Fél liter tej
- 2 kisebb tojássárgája
- 1 csomag vaníliacukor
- 1 citrom reszelt héja (opcionális)
- Vaj/margarin
Mákos guba készítése
- A kifliket fél centis karikákra felszeleteljük, egy tányéron szikkadni hagyjuk néhány órát.
- A porcukrot elkeverjük a darált mákkal és a citromhéjjal.
- A tejet felmelegítjük – mielőtt forrna, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a cukrot és a vaníliás cukrot. Sima mártássá elkeverjük.
- Egy közepes jénait vagy hőálló edényt kivajazunk, a kifli szeleteket kicsit megvajazzuk (ez elhagyható), majd szorosan egymás mellé helyezzük őket a tálban. Meglocsoljuk kevés tejjel (egy evőkanál segítségével), és egy ecsettel egyenletesen elkenjük. Megszórjuk a mákkal, majd egy újabb réteg kifli karikával leborítjuk. Ismételten tejjel, mákkal borítjuk.
- A legfelső rétegre öntjük a maradék tejet és mákot.
- Meleg sütőben kb 25 percig sütjük – akkor jó, amikor a teteje megpirul.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- Fontos, hogy a kiflik szikkadtak legyenek. Ha nincs kéznél szikkadt kifli, semmi gond. A friss kifliket szeleteljük fel, majd nyáron tegyük ki a napra, télen egy 100 fokra előmelegített sütőbe.
- Az is fontos, hogy a kifli ne ússzon a tejben, különben mállós lesz. Ezért úgy is el lehet készíteni, hogy nem öntjük rá a tejet, hanem rétegezés előtt a kifliket a tejbe mártjuk, lecsurgatjuk, és így tesszük a tálba.
- Vaníliás cukor helyett 1 tk vanília esszencia is alkalmazható – vagy 1 vaníliarúd kikapart magja (így intenzívebb lesz az íze).
- Allergiák: tejre érzékenyek elkészíthetik növényi tejjel is (pl szója, zab, rizs); tojásra érzékenyek kihagyhatják a tojást, ebben az esetben tej helyett érdemes tejszínt alkalmazni, cukor helyett pedig mézet, így krémesebb lesz a mártás.
- Feldobhatjuk aszalt gyümölcsökkel – pl mazsolával, áfonyával nagyon finom!
- Karácsonyra készítsük el reszelt narancshéjjal és darált mákkal!
- Kifli helyett briós vagy kalács is alkalmazható.
- Tálaljuk egy kiadós leves vagy egytálétel után, vagy fogyasszuk délutáni desszertként, uzsonnaként (gyerekek imádják!)
- A mákos guba elkészíthető konyhakész vagy maradék vaníliakrémmel, vaníliasodóval is – csupán porcukorral elkevert darált mákra van szükség, és természetesen szikkad kiflikre! Az édesség gyorsan összeállítható a fenti leírást követve – kivéve a harmadik pontot.
Kapcsolatos cikkek
- Desszertek
- Magyaros receptek
- Karácsonyi édességek
- Szilveszteri sütemények
Zest.hu