Téli bulikra, vendégváró alkalmakra ideális a következő parti falat. A cékla és sárgarépa puffancs előre elkészíthető, akár előző nap is, továbbá kézzel is fogyasztható. Érdekes, olcsó és egyszerű..
Hozzávalók
- 3 db sárgarépa (kb 20 dkg)
- 2 db cékla (15 dkg)
- 1 duci fokhagyma, préselve
- 1 tk köménymag
- 2 ek liszt (lásd tippek)
- 2 ek aprított kapor
- 2 felvert tojás
- Olaj
Mártáshoz
- 5 dkg dióbél
- 2 ek aprított lilahagyma
- 4 ek görög joghurt (vagy krémes)
Dekorációhoz: dióbél darabok, kapor
Elkészítés
- A répákat, céklákat megpucoljuk, legyaluljuk vagy nagy-lyukú reszelőn lereszeljük.
- Kinyomjuk a reszelt zöldségekből a vizet, majd papírtöröközőbe bugyolálva felitatjuk a nedvességet.
- Egy keverőtálban a tojásokat felverjük, hozzáöntjük a reszelt zöldségeket, a lisztet, aprított kaprot. Belepréseljük a fokhagymát.
- A köménymagot egy mozsárban kissé összetörjük, a masszához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, egy fakanállal jól elkeverjük.
- Forró olajba egy kiskanállal halmokat pakolunk, ezeket a kanál aljával laposra nyomjuk. 1-2 perc sütés után a puffancsokat megfordítjuk, a másik oldalon is ropogósra sütjük.
- Papírkéztörlővel kibélelt tányérra kiszedjük a puffancsokat, és elkészítjük a következő adagot.
- Tálalás előtt a hagymát nagyon pici darabokra felaprítjuk. A dióbeleket száraz serpenyőben megpirítjuk, majd felaprítjuk.
- A joghurtot elkeverjük az aprított dióval és lilahagymával.
- A puffancsokat egy tálcán elrendezzük, a diós-hagymás joghurtból mindegyik tetejére teszünk egy kis adagot. Megszórjuk kaporral és dióbéllel díszítjük.
Tippek
- Tálalhatjuk egyszerű blinin vagy sós, zabpehely kekszre helyezve is.
- A puffancs előre elkészíthető, de tároljuk hűtőszekrényben fogyasztásig. A joghurtos mártást érdemes tálalás előtt 1-2 órával elkészíteni.
- A liszt lehet finomított búzaliszt, teljekiőrlésű, tönköly, de akár glutén-mentes hajdina, rizs vagy csicseriborsó liszt is. Így a puffancs glutén-mentes lehet (és egészségesebb is).
- A cékla és sárgarépa puffancs aperitif mellé is tálalható (különösen passzol pezsgős koktélokhoz), de előétel is lehet egy vendégváró menüben. Tökéletes parti falat egy büféasztalon, ráadásul a szokásos party ételekhez képest még egészséges is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu