Ha egy vagy két főre szeretnénk készíteni valami fenségeset karácsonykor a pulykacomb ideális alapanyag. Ez a zöldfűszeres sült pulykacomb mandarinnal aromás, omlós és egyszerűen elkészíthető. Tálaljuk ünnepi köretekkel!
Hozzávalók
- 1 nagy pulykacomb (körülbelül 750 g)
- 3 db mandarin
- 3 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 evőkanál apróra vágott rozmaringlevél
- 3 szál kakukkfű levelei
- 1 teáskanál szárított oregánó
- Opcionális: ½ teáskanál fahéj
- 2 evőkanál olívaolaj vagy 2 kocka vaj
- 2 babérlevél
- 2 evőkanál méz vagy juharszirup
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- A mandarint félbe, a hagymát szeltekre, a sárgarépát pedig nagy darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdeket enyhén összenyomkodjuk.
- A pulykát egy nagy tepsibe helyezzük, majd köré szórjuk a sárgarépát, fokhagymát és hagymát.
- A pulyka bőrét az ujjainkkal óvatosan fellazítjuk.
- A kakukkfüvet, rozmaring leveleket, oregánót és a fahéjat (ha használjuk) az olívaolajjal vagy vajjal összekeverjük, majd ezzel bedörzsöljük a húst (a bőr alatt is). A maradékot a zöldségekhez adjuk.
- A babérleveleket egy mandarin szelettel együtt a bőr alá tesszük.
- A maradék mandarin levét rácsavarjuk a pulykára és a zöldségekre, meglocsoljuk a mézzel vagy juharsziruppal – majd 15 percig sütjük, vagy amíg a héja aranybarna nem lesz.
- Kivesszük a tepsit és lefedjük alufóliával. A hőmérsékletet 160 C fokra állítjuk, és lassan körülbelül 70-90 percig sütjük puhára sütjük.
- Egy nyársat a hús legvastagabb részébe szúrunk – ha átlátszó, nem rózsaszín, lé folyik ki belőle, akkor kész van. Kivesszük a sütőből, és letakarva legalább 15 percig pihentetjük.
- A kifolyt léből készíthetünk egy sűrű mártást, és ezt tálaljuk a pulyka és köretek mellé!
Kapcsolatos receptek
Zest.hu