Az egészben sült sertéskaraj könnyen és változatosan elkészíthető, ráadásul sok éhes szájra elegendő. Éppen ezért ideális családi vagy vendégváró főétel lehet. A töltött sertéskaraj ünnepiessé tehet minden alkalmat. Íme néhány fantasztikus recept (különböző töltelékekkel), amiket mi rendszeres tálalunk a családi vagy ünnepi asztalra:
Hozzávalók (6-8 főre)
- 1.5-2 kg bőrös sertéskaraj (csontozott)
- Durva só
Előkészületek
- A megmosott, áttörlött húst sütés előtt legalább 2 órán át a hűtőszekrényben hagyjuk száradni. (ez segít a ropogós pörc képződésében).
- A bőrt éles késsel bevágjuk – csíkok, keresztek vagy rombusz alakzatban – a lényeg, hogy a húst ne érje a kés.
Töltelékek
1, Barack és fenyőmag
- Hozzávalók: 3 dkg vaj, 4 salotta hagyma aprítva, 2 fokhagyma aprítva, 2 ek aprított zsálya, 3 dkg pörkölt fenyőmag, 7.5 dkg aprított aszalt sárgabarack, 2 ek aprított petrezselyem zöld, 5dkg zsemlemorzsa
- Elkészítés: lásd sárgabarackkal és fenyőmaggal töltött sertéskaraj>>
2, Rozmaring és édeskömény
- Hozzávalók: 2 tk aprított édeskömény, 3 rozmaring szál, 4 gerezd fokhagyma, só
- Elkészítés: a hozzávalókat egy mozsártörő segítségével pasztává törjük.
3, Spenót, bazsalikom és rizs
- Hozzávalók: 2 tk olaj, 1 hagyma aprítva, 2 gerezd fokhagyma préselve, 8 dkg bébi spenót, 2 ek aprított bazsalikom levél, 15 dkg párolt rizs, 3 dkg pörkölt fenyőmag vagy napraforgómag, fél citrom reszelt héja, 1 tojás felverve, fél csokor petrezselyem zöld levél aprítva
- Elkészítés: A hagymát és fokhagymát az olajban puhára sütjük. Hozzáadjuk a spenótot és bazsalikomot, amikor a levelek megfonnyadtak, levesszük a tűzhelyről. Hűlni hagyjuk. Elkeverjük a többi hozzávalóval. Sózzuk, borsozzuk.
4, Kolbászos
- Hozzávalók: 1 szál (a karajnál lehetőleg valamivel hosszabb) füstölt kolbász
- Elkészítés: a kolbászt mossuk meg és töröljük szárazra. Óvatosan toljuk a karajba vágott nyílásba.
5, Olaszos
- Hozzávalók: 1 csokor petrezselyem, 5 dkg olasz zöldfűszer vegyesen (lehet mélyhűtött is), 1 tk reszelt (bio) citromhéj, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg reszelt parmezán, 5 dkg puha vaj, 1 tojás, só és bors
- Elkészítés: a petrezselyem leveleket az olasz fűszerekkel együtt apróra vágjuk. A citromhéjjal, zsemlemorzsával, parmezánnal, vajjal és tojással elkeverjük, sóval és borssal fűszerezzük.
Hús töltése
A húst az alábbi módszerek alapján lehet megtölteni:
- Bőrrel lefele a húst egy vágódeszkára helyezzük. Alul, horizontálisan egy mélyedést vágunk a húsba, majd szétnyitjuk, megtöltjük, és eredeti formájába visszaalakítjuk. A húst, 2cm-es hézagok hagyva, átkötözzük (mint a sonkát).
- A hús közepébe egy mélyedést vágunk, megtöltjük a töltelékkel. Ha szükséges, átkötözzük.
- A húst egy deszkára helyezzük, majd 2 cm-et mindkét oldalról visszamérve egy zsebet vágunk a húsbae – kb a kétharmadáig, azaz a mások vége ne legyen nyitott! Megtöltjük a töltelékkel, picit megforgatjuk, átkötözzük.
- Ha krémes állagú a töltelék, legegyszerűbben nyomózsákkal tudjuk (két oldalról) egyenletesen a nyílásba tölteni.
Elkészítés
- A megtöltött, átkötözött húst bedörzsöljük durva, tengeri sóval.
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A húst egy rácsra helyezzük, egy tepsibe vizet töltünk.
- A rácsot a tepsire helyezzük, és a bemelegedett sütőbe tesszük 30 percre. Amikor a bőr szép barna és pörcös, a sütőt 190 fokra visszakapcsoljuk és további 1- 1½ órán át sütjük.
- Tálalás előtt legalább 15 percig letakarva pihentetjük.
Tippek
- Ha zöldségekkel együtt akarjuk sütni, akkor rács helyett a zöldségekre helyezzük a húst. Ideális a hagyma, édeskömény, karalábé, sárgarépa, pasztinák, alma. Ebben az esetben víz helyett fehér bort vagy almabort töltsünk a tepsibe! A keletkezett szaftból készítsünk mártást – ezzel locsoljuk le a húst tálaláskor.
- Tálaljuk 2-3 körettel. Ideális egy burgonyás köret, egy zöldséges és egy salátás. Használjuk ki a meleg sütőt a köretek készítéshez – pl tepsis burgonya, sült répa – de párolt zöldségekkel is tálalható. Köretek>>
- A sült sertés hús klasszikus társa az almaszósz, de almakompót is kiváló.
- A húst az ünnepi asztalon szeleteljük!
- Elkészíthető bőr nélküli karajból is – ebben az esetben folyamatosan 190 fokon süssük!
- A húsba fúrandó nyílás elkészítésére egy hentest is megkérhetünk, sőt a kolbászos verziónál egyben a kolbászt is beszúrhatja.
- A maradék hús remekül hasznosítható szendvicsekben – nagyon finom angolos chutney-val!
- A töltött sertéskaraj tökéletes főétel lehet ünnepi vagy családi összejövetelekre! Elkészítése nem igényel különösen sok energiát, az eredmény viszont fenséges.
Kapcsolatos cikkek