Ez a citromos sült pulyka recept egy nagyon egyszerű aromás változat. Nagyon finom lesz, ha betartjuk a pulyka sütésnek az alapvető szabályait (lásd pulyka sütése>> ). Tálaljuk 3 vagy négy különböző különleges körettel, pl tespsis sült burgonyával, párolt káposztával és vörösáfonya mártással.
Hozzávalók:
- 4 kg pulyka
- 1 citrom
- 1 fej hagyma
- 10 dkg vaj vagy tejmentes vaj
- Töltelék pulykához
Elkészítés
- A citrom kicsavart levével jól bedörzsöljük a pulykát, majd megtöltjük a nyakát előre elkészített töltelékkel. Az üregbe tesszük a kifacsart citromot és a félbe vágott hagymát.
- A vajat megolvasztjuk, majd ráöntjük a pulykára – alaposan bekenjük vele a bőrét.
- Mellkassal lefelé egy olajozott tepsiben 180 fokon sütjük, félóránként locsolgatjuk a keletkezett szafttal.
- A pontos sütési idő a pulyka nagyságától és minőségétől függ – ennek kiszámolásához lásd pulyka sütése>>
- 40 perccel a kiszámolt szükséges idő előtt kivesszük a sütőből és egy húshőmérőt a comb legvastagabb részébe szúrunk és lellenőrizzük a hőfokot.
- Óvatosan átfordítjuk a pulykát, meglocsoljuk a szafttal és tovább sütjük addig, amíg 75 fokot mutat a hőmérő (vagy tiszta levet enged a combja mentén, ha megszúrjuk egy hústűvel).(5-10 percenként ellenőrizzük!)
- Amikor átsült, kivesszük a pulykát a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk, és legalább 30 percig pihentetjük, mielőtt felvágjuk. Közben a szaftból mártást készítünk, és ezzel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu