Ez a gombás-gesztenyés rizottó tálalható előételként egy ünnepi menüben, vagy vegetáriánus főételként a téli ünnepi szezonban. Kis tálkákban tálalva remek fogás lehet karácsonyi vagy szilveszteri bulikon is! Shiitake gombával készül, de egyéb, hasonló gombát is alkalmazhatunk.
Hozzávalók
- 1 liter zöldség vagy csirke alapleves
- 1 kocka vaj
- 1 vöröshagyma
- 15 dkg shiitake gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg rizottó rizs
- 1-2 dl száraz fehérbor, szobahőmérsékleten
- 1 csésze (kb. 10 dkg) apróra vágott gesztenye (sült vagy főtt)
- 4 evőkanál reszelt parmezán
- Frissen őrölt bors
Elkészítés
- A hagymát finoman felaprítjuk; vékonyan felszeleteljük a gombákat; a fokhagymát összepréseljük.
- Az alaplevest egy lábasban forráspontig melegítjük. Nagyon alacsony hőfokon hagyjuk rotyogni.
- Egy nehéz aljzatú lábasban a vajat megolvasztjuk, majd puhára pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát, majd 5 percig főzzük, amíg a gomba megpuhul.
- Hozzáadjuk a rizst, és egy percig keverjük. Amikor üvegssé válnak a rizsszemek, ráöntjük a bort, és hagyjuk buborékolni egy percig, amíg teljesen felszívódik.
- Ezután elkezdjünk adagolni a forró alaplevest – egy merőkanálnyit, amit addig keverünk, amíg a rizsszemek felszívják, majd hozzáadjuk a következő adagot.
- Amikor az alaplevesnek körülbelül kétharmadát felhasználtuk, hozzáadjuk a rizshez a gesztenyét, és folyamatosan keverjük, miközben folytatjuk a leves adagolását.
- Ha már majdnem elfogyott az alapleves, kóstoljuk meg a rizst! Akkor jó, ha a rizs állaga krémes, de még al dente (harapós). Ha szükséges, keverjük tovább. Amikor kész van, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és belekeverünk 3 evőkanál reszelt parmezánt, majd fedő alatt 5 percig pihentetjük.
- A maradék parmezánnal és frissen őrölt borssal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu