Ez a kacsa, cékla és gránátalma saláta elkészítő maradék sült kacsa húsból vagy friss kacsamellből. Tökéletes előétel lehet egy karácsonyi, szilveszteri menüben, vagy főétel lehet egy Valentin napi ebédre, de tálalhatjuk parti falatként is.
Hozzávalók
- 1 nagy sült kacsamell
- 2 marék rukkola vagy bébi zöldsaláta levelek
- 2 főtt vagy sült cékla (nem ecetes!)
- ½ gránátalma
- 1 marék dióbél, pirítva
Önethez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál dióolaj
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál gránátalma melasz
- Néhány csepp citromlé
Elkészítés
- A saláta leveleket egy nagy dísztálra szórjuk.
- A kacsamellet vékony szeletekre vágjuk, és a saláta tetején elrendezzük.
- A céklát gerezdekre vágjuk, majd a kacsa köré helyezzük.
- Rászórjuk a felaprított dióbelet.
- A gránátalma magjait és levét egy tálba kanalazzuk.
- Az ecetet, az olajokat és a melaszt egy kis tálban összekeverjük. A gránátalma levét hozzáadjuk, majd elkeverjük.
- Az öntetet megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kiegészítjük melasszal vagy citromlével.
- A gránátalma magokat a salátára szórjuk, majd leöntjük az öntettel és tálaljuk.
Tippek
- Ha friss kacsamellből készítjük, csupán süssük ki a húst bőrrel lefelé kb 5 percig. Amikor a bőr barna és ropogós, fordítsuk meg, és süssük kb 3-5 percig (nem szabad túlsütni, mert rágós lesz!). Pihentessük legalább 5 percig mielőtt felvágjuk.
- Gránátalma melasz könnyen készíthető házilag – csupán forraljunk fel 3 dl gránátalma levet kb 5 dkg cukorral, és redukáljuk sziruppá (de ne karamellizálódjon, különben szilárd lesz, mire kihűl!)
Kapcsolatos receptek
Zest.hu