A karácsonyi ünnepek alatt jó, ha tartunk a fagyasztóban vagy hűtőben néhány csomag leveles tésztát, mert hipp-hopp készíthetünk finomságokat vendégek vagy a családunk számára. Továbbá manapság már kapható tejmentes és glutén-mentes tészta is, így mindenki élvezheti az ünnepi ínyencségeket. Ezek a karácsonyi csavart rudak fűszeres aszalt gyümölcs lekvárral készülnek. Ideális aprósütemény advent és szilveszter ünneplésére.
Hozzávalók
- 2 evőkanál puha nádcukor
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
- ½ teáskanál fahéj
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta (vegán vagy gluténmentes is jó)
- 4-5 evőkanál aszalt gyümölcs lekvár (mincemeat)
- 1 tojássárgája – felverve – vagy növényi tej
- Porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 C-ra.
- Egy kis tálban összekeverjük a cukrot, citromhéjat és a fahéjat.
- A tésztát kicsomagoljuk, és óvatosan kitekerjük, majd félbevágjuk a rövidebb oldala mentén.
- A lekvárral megkenjük az egyik felét, a másikat megkenjük tojással vagy tejjel, és megszórjuk a fahéjas cukor kb két-harmadával.
- A fahéjas tésztát a lekvárosra borítjuk (a megkent oldallal lefelé fordítva), és összenyomjuk őket.
- A tetejét megkenjük a maradék tojással vagy tejjel és megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.
- A tésztát 12 csíkra vágjuk (hosszában), majd ezeket középen félbevágjuk, így 24 rudat kapunk.
- A rudak mindkét végét megfogjuk, majd ellenkező irányba megtekerjük.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a csavart rudakat.
- Kb 10- 15 percig szép aranybarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu