Ha egy különleges ebédet vagy vacsorát szeretnénk készíteni vendégeknek a karácsonyi ünnepek alatt, ez a fácánsült aszalt szilvával fenségesen mutat az ünnepi asztalon és fantasztikusan finom is. Egy fácán általában két emberre elég, így több főre két-három fácánt kell sütni. Tálaljuk burgonyapürével vagy tepsiben sült burgonyával és párolt zöldségekkel. Ribizli lekvár helyett vörösáfonya mártás, meggy vagy cseresznye lekvár is alkalmazható.
Hozzávalók
- 1 konyhakész fácán
- 6 borókabogyó, összetörve
- 1,5 teáskanál apróra vágott friss rozmaringlevél
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 babérlevél
- 8 db aszalt szilva, magozva
- 2 csíkos bacon szalonna
- 1 dl vörösbor
- 1 teáskanál kukoricakeményítő (kukoricaliszt)
- 1 dl csirke alapleves
- 2 teáskanál ribizli zselé vagy lekvár
- rozmaring a díszítéshez
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A fácánt megviszgáljuk, és eltávolítjuk a maradék tollakat, pelyheket, majd leöblítjük és szárazra töröljük.
- A borókabogyókat és a rozmaringleveleket összekeverjük az olajjal, és a fácán üregébe masszírozzuk. Egy babérlevelet és az aszalt szilvákat is üregbe tesszük.
- A másik babérlevelet és a szalonna csíkokat a mellre rögzítjük koktélpálcikákkal vagy hústűvel.
- A fácánt egy tepsibe tesszük és felöntjük a borral.
- Egy órán keresztül sütjük a sütőben, időnként meglocsolgatva.
- Amikor a fácán szép barna, egy tányérra áttesszük, majd fóliával és egy konyharuhával letakarjuk és kb 20 percig pihentetjük.
- A tepsit a tűzhelyre helyezzük, hozzáadjuk a kukoricalisztet, majd adagoljuk hozzá az alaplevest, miközben kevergetjük. Hozzáadjuk a ribizli zselét/lekvárt és a fácánból kifolyt húslét is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb 5 percig sűrű mártássá fűzzük, majd egy kis kancsóba leszűrjük.
- A koktélpálcikákat, a szalonnát és a babérlevelet eltávolítjuk, majd az aszalt szilvával és a mártással tálaljuk, rozmaringgal díszítve.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu