A sárgarépa és paszternák egy klasszikus kombináció, pürézve vagy sülve tökéletesen kiegészítik egymást. A sült sárgarépa és paszternák angol nyelvterületeken a karácsonyi menü egyik alap körete. Egyszerűen elkészíthető, és a pulyka alá lehet tenni a sütőbe. Íme néhány különleges recept:
Mustáros
- Hozzávalók: fél kiló sárgarépa, fél kiló paszternák, 2 ek olívaolaj, 4 ek méz, 2 ek magos mustár
- Elkészítés: egy 220 fokra előmelegített sütőbe tesszünk egy tepsit. A megpucolt zöldségeket hosszában kb 1 cm vastag, hosszú csíkokra szeleteljük. Egy tálban elkeverjük az oljat, mustárt és mézet, ebben megforgatjuk a zöldségeket. A mázos zöldségeket a forró tepsibe töltjük, eligazgatjuk, 25 percig sütjük.
- Tippek: ez a verzió remekül passzol sült sertéskaraj és egyéb sült sertéshús mellé.
Narancsos
- Hozzávalók: 40 dkg bébi sárgarépa, 40 dkg paszternák, 2 ek olívaolaj, 4 ek juharszirup, fél narancs reszelt héja és leve, 1 maréknyi kakukkfű levél
- Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, 10×2 centis csíkokra vágjuk. Lelocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk a kakukkfű nagy részével, megsózzuk, borsozzuk, majd 180 fokon 25-30 percig harapósan puhára sütjük. Közben elkeverjük a juharszirupot a narancs levével és reszelt héjával. Kiveszzük a répát a sütőből, meglocsoljuk az öntettel, 10 percre visszatesszük a sütőbe – a szirup kissé karamellizálódjon. Tálalás előtt megszórjuk a maradék kakukkfűvel.
- Tipp: nagyobb répával is el lehet készíteni, vágjuk fel a répát 1.5-cm vastagságú csíkokra, juhar szirup helyett alkalmazhatunk mézet is.
Juharszirupos, fűszeres sült sárgarépa és paszternák gesztenyével
Balzsamecetes mogyoróval
- Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 40 dkg paszternák, 2 ek olívaolaj, 2 ek balzsamecet, 1 ek barnacukor, 5 dkg blansírozott mogyoró aprítva
- Elkészítés: A répát, paszternákot vékony csíkokra szeleteljük, olajjal bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk, majd 25 percig 200 fokon megsütjük. Leöntjük a balzsamecettel, megszórjuk a cukorral és a mogyoró darabokkal. További 25 percig ragadóssá sütjük.
- Fetás verzió: szórjuk meg aprított mentalevéllel, morzsáljunk rá feta sajtot, majd csavarjunk rá fél citrom levét.
- Tippek: 1-2 gerezd fokhagymát is adhatunk a zöldségekhez.
Chilis
- Hozzávalók: 25 dkg sárgarépa, 25 dkg paszternák, 1 ek olívaolaj, 2-3 ek juharszirup, 1 piros chili aprítva, 2 ek rozmaring levél
- Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, majd egy tepsiben egyenletesen elrendezzük. Lelocsoljuk olívaolajjal és juharsziruppal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a rozmaringgal. Kb 30 percig 190 fokon ragadóssá sütjük.
- Tipp: redukálni lehet a sütés idejét, ha a zöldségeket 5 percig, forró vízben, félig megfőzzük.
Currys
- Hozzávalók: 15 db bébi sárgarépa, 15 db bébi paszternák, 6 db kardamom magja, 1 ek vaj, 1 nagy csipetnyi curry por, fél citrom reszelt héja, 4 ek méz, őrölt bors.
- Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, majd a répát forró vízben 3 percig főzzük, utána hozzáadjuk a paszternákot. 3-4 percig nem túl puhára főzzük. A kardamom magokat vajban fél percig átsütjük, hozzáadjuk a lecsurgatott zöldségeket, curry port, citromhéjat, mézet. Sózzuk, borsozzuk, 2-3 percig karamellizáljuk.
- Tippek: bébi zöldségek helyettesíthetők normál méretű paszternákkal és sárgarépával, ezeket vágjuk félbe (hosszában), vagy negyedekre.
Tippek
- Vigyázzunk arra, hogy a zöldségeket azonos nagyságú csíkokra szeleteljük!
- A paszternákot pucolás és szeletelés után felhasználásig tartsuk hideg vízben, különben bebarnul.
- A sült sárgarépa és paszternák ideális karácsonyi köret – különösen passzol sült pulyka és sült liba mellé, de egyéb sültek köreteként is tálalhatjuk. Mivel mézes, a legtöbb gyerek is szívesen fogyasztja!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu