Amikor családi vagy ünnepi összejöveteleket tartunk, manapság gondolnunk kell allergiákra és diétákra. Legegyszerűbb vegán, „mindenmentes” alapreceptekkel kezdeni, például szószok, mártások, pürék, melyek egy részét allergiás/diétás vendégek számára tálalhatunk, a többit pedig könnyedén kiegészíthetjük hússal, hallal, dióval vagy tejtermékekkel. Ez a spenótos karfiol egy ilyen alaprecept – passzol vegán, tejmentes, gluténmentes, diómentes, szénhidrát- és kalóriaszegény étrendekbe, de könnyen módosítható – például a végén adhatunk hozzá bacon szalonnát, sonkát, füstölt makrélát, reszelt sajtot, pirított fenyőmagot stb. A főételtől függően fokhagymát és chilipehelyet is adhatunk a recepthez. Tökéletes köret lehet sültek mellé, vagy ünnepi (karácsonyi, húsvéti) menüben.
Hozzávalók
- 1 fej karfiol
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor újhagyma vagy 2 medvehagyma
- 2 marék friss bébispenót
- 2 kocka vegán vaj vagy margarin
- Só, bors
- préselt fokhagyma és chili pehely (opcionális)
Elkészítés
- A karfiolt rózsáira vágjuk, és egy lábas vízbe tesszük. Felforraljuk, majd kb. tíz percig puhára főzzük.
- Közben az (új)hagymát apróra vágjuk, és egy gerezd fokhagymát összepréselünk, ha használunk.
- Egy közepes serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát és körülbelül 5 percig dinszteljük. Ha használunk fokhagymát és/vagy chilit, ezeket belekeverjük kb fél percig.
- Hozzáadjuk a spenótot, elkeverjük, lefedjük, és lejjebb kapcsoljuk a hőfokot. Egy perc párolás után lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- A karfiolt lecsepegtetjük, egy kis pohár főzővizet megtartunk.
- A karfiolt a vajjal pépesítjük, burgonyatörő vagy botmixer segítségével. Egy durva, szemcsés keveréket kapjunk, ne pürét!
- Hozzáadjuk a spenótos keveréket, sózzuk, borsozzuk, majd jól összekeverjük.
- Ha a túl sűrűnek véljük, adjunk hozzá kevés főzővizet!
- Azonnal tálaljuk vagy adagokra osztjuk, és a menü, diéták, allergiák alapján ízlés szerint kiegészítjük.
Kapcsolatos receptek