Ünnepi vagy romantikus alkalmakra ajánljuk a következő receptet. A füstölt libamell saláta gránátalmával nem csupán különleges és fenséges, de roppant egyszerűen összedobható, így egy tuti recept..
Hozzávalók
- 1 csomag szeletelt füstölt libamell (90 dkg)
- 1 fej cikória
- 2 maréknyi rukkola levél
- Fél gránátalma magja
- 1-2 maréknyi szeletelt mandula
Öntethez
- 1 ek gránátalma melasz (lásd tippek)
- Fél tk dijoni mustár
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek dióolaj
- só, bors
Elkészítés
- Elkészítjük a melaszt (ha nincs konyhakész): fél gránátalmát lepréselünk, a tűzhelyen sziruppá redukáljuk.
- A mandula szeleteket száraz serpenyőben megpörköljük.
- A gránátalma másik feléből kikanalazzuk a magokat- a fehér hártyákat eltávolítjuk.
- A cikória végét levágjuk, levelekre bonjuk.
- Egy nagy tányéron elrendezzük a rukkola és cikória leveleket, majd a füstölt libamell szeleteket.
- A kihűlt melaszt elverjük az öntethez szükséges alapanyagokkal.
- A salátát megszórjuk a gránátalma magokkal (2-3 evőkanál elég), mandula szeletekkel majd közvetlenül tálalás előtt lelocsoljuk az öntettel.
Tippek
- A saláta tálalható rusztikusan vagy formálisan.
- Formális tálalás: ez nagyon mutatós egy ünnepi menüben, ideális előétel lehet – a cikória levelekből készítsünk szirmokat a rukkola leveleken. Ezeket töltsük meg 1-1 szelet hússal, szórjuk meg gránatalma maggal, mandulával, majd öntettel. Ez a verzió ideális parti vagy koktél falat is lehet, ugyanis a töltött cikória leveleket könnyen meg lehet fogni kézzel.
- Rusztikus verzió: a cikória leveleket vágjuk fel csíkokra, és keverjük el a rukkola levelekkel, majd a többi hozzávalóval. A libamell szeleteket is érdemes kisebb csíkokra szeletelni. Ez a verzió ideális crostini vagy pirított bagett feltét lehet, és remek brunch egy romantikus vagy ünnepi napon!
- A füstölt libamell, cikória és gránátalma saláta egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel, amely különleges és ünnepi hangulatot varázsol az asztalunkra.
Kapcsolatos cikkek
- Húsos saláták
- Saláták gyümölccsel
- Karácsonyi ételek
- Valentin napi menü
- Brunch receptek
- Mandulás receptek
- Kacsa receptek
Zest.hu