Ez a balzsamecetben sült vörös káposzta gesztenyével nem csupán fantasztikus köret lehet egy ünnepi menüben, de vegán étrendet követők számára főételként is tálalhatjuk. Nagy jól passzol vadakhoz, pulykasülthez, kacsához vagy libához – de sertéshúshoz és halhoz is.
Hozzávalók
- 1 közepes vörös káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 tk szárított majoránna
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz
- 1 maréknyi főtt vagy sült gesztenye (megpucolva)
- Só, bors
- Friss petrezselyem/koriander/kapor/bazsalikom
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
- A káposztát 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Mindkét oldalukat megkenjük olajjal, és egy tepsibe helyezzük őket. A hagymát felszeleteljük, és a káposzta köré szórjuk.
- A tetejére szórjuk a majoránnát, majd sózzuk, borsozzuk. 10 percig sütjük a sütőben.
- Közben összekeverjük a balzsamecetet a juharsziruppal vagy mézzel.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, és óvatosan megfordítjuk a káposztaszeleteket, majd alaposan megkenjük őket a balzsamecetes keverékkel.
- További 10 percig sütjük, amíg a káposzta enyhén karamellizálódik.
- A sütés utolsó 2 percében a gesztenyét a káposzta köré szórjuk.
- Melegen, esetleg friss zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Sült zöldségek
- Vöröskáposzta receptek
- Karácsonyi menü
- Gesztenyés receptek
- Köretek
- Vega karácsony
- Vegán receptek
Zest.hu