A fürj, pici madár lévén könnyen és gyorsan elkészíthető, és vadíze miatt tökéletes vendégváró vagy ünnepi fogás, de egy szezonális családi ebédre is remek lehet. A fürj aszalt szilvával egy szuper egyszerű és tuti finom recept.
Hozzávalók – fürjként
- 4 db aszalt szilva (magtalan)
- Likőr, konyak vagy rum
- 2 db főtt vagy sült gesztenye
- Fél-fél tk aprított rozmaring és kakukkfű
- 3 csík füstölt szalonna
- Só, bors
Elkészítés
- Az aszalt szilvát az alkoholban beáztatjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Közben 1 csík szalonnát apró kockákra vágunk, a gesztenyéket durván felaprítjuk.
- Egy serpenyőben, kevés olajban, a szalonna darabokat megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket és a gesztenyét, 2-3 percig sütjük. Közben 2 db aszalt szilvát durva darabokra vágunk, hozzáadjuk a szalonna darabokhoz. A másik kettőt hagyjuk az alkoholban.
- A fürj üregét megtöltjük az aszalt szilvás töltelékkel, majd betekerjük 2 szalonna csíkkal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a füstölt szalonna sós – így nincs szükség sok sóra!)
- Kb 30 percig szép barnára sütjük, a szalonna legyen ropogós. Ne süssük túl!
Tippek
- Előételként számoljunk személyenként 1 fürjjel. Tálaljuk párolt spárgára helyezve vagy rukkola leveleken. Locsoljuk meg a keletkezett szafttal, és tegyük mellé a maradék aszalt szilvákat.
- Főételként számoljunk személyenként 2 fürjjel. Tálaljuk krumplipürével és legalább 1 extra zöldséges körettel. Továbbá nagyon finom mellé a téli kompót is.
- A fürj aszalt szilvával egy különleges és nagyon finom étel, kimondottan passzol egy ünnepi vagy vendégváró menübe.
Kapcsolatos cikkek
- Ünnepi ételek
- Vendégváró ételek
- Gesztenye receptek
Zest.hu