A mediterrán konyhákban a füge és cikória egy klasszikus párosítás, mivel érdekes ízeket kombinálnak. A sült füge cikóriával kiegészítve melegen egy szuper köret lehet sültek mellé, hidegen viszont jól kísér felvágottakat, sajtokat..
Hozzávalók
- 4 db érett füge
- 1 kis fej lilahagyma
- 3 ek balzsamecet
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek nádcukor
- 2 dkg pisztáciabél
- 1 kis fej cikória (fehér vagy vörös)
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük.
- A fügéket félbe vagy negyedekbe vágjuk, egy tepsibe szórjuk a hagymával együtt.
- Leöntjük az olajjal és ecettel, majd meghintjük a cukorral.
- A sütőben 10 percig sütjük. Amikor karamellizálódott a cukros ecet, akkor jó.
- A pisztáciabeleket durván felaprítjuk, majd a fügére szórjuk. További 5 percig sütjük.
- A cikóriát durván felaprítjuk, a fügéhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, langyosan tálaljuk.
Tippek
- Nagyon jó köret szárnyasok mellé, különösen sült csirke és sült kacsa kísérőjeként. Hideg felvágottak, maradék sültek mellé is passzol salátaként.
- Hidegen is fogyasztható, így remek kirándulásokra, piknikre, uzsonnára – szuper ínyencség lehet pikáns sajtokkal tálalva.
- A cikória lehet fehér vagy vörös is – az utóbbit belga endívia név alatt is szokták árulni.
- A sült füge cikóriával egy érdekes és különleges csemege, így ajánljuk vendégváró alkalmakra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu