Az angolszász országokban a hálaadási és karácsonyi pulykasült elhagyhatatlan körete a kelbimbó, amit rengeteg módon szokás elkészíteni. Ez a kelbimbó kolbásszal és gesztenyével kigészítve lesz különleges és ünnepies. Passzol libasült és kacsasült mellé is, továbbá vadak köreteként is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 2 jó minőségű grillkolbász
- 400 g kelbimbó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál kakukkfű levél
- 1 evőkanál alma chutney
- 2 evőkanál almalé
- Só, bors
- 2 evőkanál apróra vágott sült vagy főtt gesztenye
Elkészítés
- A kelbimbókat megtisztítjuk, a külső leveleit eltávolítjuk (ha szükséges). Ha nagyok a szemek, azokat félbevágjuk.
- Egy lábasba szórjuk őket, adunk hozzá vizet és egy csipet sót. Forráspontig felhevítjük fedő alatt, majd egy villával leellenőrizzük őket. Amikor a villa beleszúrható, leszűrjük, és hagyjuk a kelbimbókat a gőzben tovább párolódni. (Fontos, hogy nem szabad puhára főzni a kelbimbót!)
- A kolbászok bőrét lehúzzuk, majd a húst apró darabokra vágjuk vagy ujjainkkal összemorzsoljuk.
- Az olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon, felhevítjük, miközben a hagymát felaprítjuk.
- Amikor az olaj forró, hozzáadjuk a hagymát és 5 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a kolbász darabokat és a kakukkfű leveleket, majd 5 percig sütjük.
- Hozzáadjuk a kelbimbókat, lefedjük és további 5 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk az almalevet, chutney-t és a gesztenyét, és addig kevergetjük óvatosan, amíg a mártás ragacsos lesz.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu