Akár karácsonyt, Valentin-napot, Kínai újévet vagy évfordulót ünneplünk, a kacsasült mindig sikeres főétel. Sok gyümölcs passzol a kacsához – pl narancs, mandarin, gránátalma, körte, füge. Ez a kacsasült marinált szilvával készült, ami isteni finom lett! A kacsa zsírjában pedig burgonyát, paszternákot és sárgarépát sütöttem, de párolt zöldségeket és krumplipürét is lehet mellé tálalni.
Hozzávalók
- 1 egész kacsa (kb. 2 kg)
- 8 db szilva
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 csillag ánizs
- 50 ml vörös portói
- 1 evőkanál sötét cukor
- Pár csipetnyi fahéj
- 1 db lilahagymát
- Kb 50ml alapleves
Elkészítés
- A kacsát szárazra töröljük, majd a bőrét egy éles késsel több helyen bemetsszük. Egy rácson a mosogató fölé helyezzük.
- Egy teli vízforralóban vizet forralunk. A forralt vizet óvatosan a kacsa bőrére öntjük, majd hűlni hagyjuk. A kacsát szárazra törüljük, és megismételjük a forró vizes leöntést.
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- Félbevágjuk a szilvákat, majd eltávolítjuk a magokat. A szilvákat egy lapos tálba tesszük, megszórjuk a cukorral és fahéjjal, majd leöntjük a portóival és a balzsamecettel. Pihentetjük,
- A kacsát egy tepsi feletti rácsra helyezzük – lefelé fordítva. 20 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. Óvatosan a kacsát egy tányérra tesszük, majd zsírt egy kis tálba öntjük (ezt fel lehet használni pl tepsiben sült burgonyához!).
- A kacsát visszatesszük a rácsra, ezalkalommal felfelé fordítva. Sózzuk, borsozzuk, majd 20 percig aranybarnára sütjük..
- A kacsát ismételten kivesszük a sütőből a sütőből, és egy tányérra tesszük. Leöntjük el a kacsazsírt. A szilvákat a tepsibe tesszük (a páccal együtt), és a kacsát (felfelé nézve)rájuk tesszük. Alufóliával lefedjük a tepsit, majd visszatesszük a sütőbe.
- A sütőt 160° C-ra állítjuk, és a kacsát egy órán keresztül sütjük. A fóliát levesszük, és kb. 15 percig ropogósra sütjük.
- A kacsát és a szilvákat egy nagy tálra helyezzük, és lefedve 10 percig pihentetjük.
- Amíg a kacsa pihen, készítsük el a mártást: a tepsibe öntünk egy csésze alaplevest, majd a tűzhelyen sűrű szósszá redukáljuk. Szűrőn keresztül egy kis kancsóba töltjük, és melegen tartjuk.
- A kacsát felvágjuk, majd a szilvával, mártással és köretekkel tálaljuk.
Tipp
A tökéletes kacsasült bőre ropogós, húsa puha – ezt több módon lehet elérni, de az egyik legjobb a fenti (kínai)módszer, azaz a kacsa sütés előtti leforrázása, és először lefele fordítva majd alacsony hőfokon való sütése.
Kapcsolatos receptek