A klasszikus olasz ételek egyike a füge, prosciutto és gorgonzola saláta. Roppant egyszerűen összedobható és felhasználható – lehet antipasto, snack, brunch, uzsonna, piknik étel.
Hozzávalók
- 1 ek méz
- 4 ek balzsamecet
- 6 db érett füge
- kb 2-3 szelet prosciutto
- Gorgonzola sajt
Elkészítés
- A mézet és balzsamecetet egy lábasba öntjük, felforraljuk, és sűrű mártássá redukáljuk.
- Közben a fügéket gerezdekre szeleteljük, a sonkát nagyon vékony csíkokra szaggatjuk vagy vágjuk.
- A fügéket két tányéron elrendezzük. Megszórjuk a sonka szeletekkel, majd sajtot morzsálunk a tetejére.
- A sűrű öntetet megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a salátára öntjük.
Tippek
- Tálaljuk crostinin vagy ciabatta kenyérrel, zsemlével. Crostini>>
- Az olaszok csupán balzsamecettel öntik le a salátát – de nem az olcsó verzióval, hanem az igazi, sűrű balzsamecettel, amely természetesen édes (így mézre nincs szükség). Ez azonban csakis delikben kapható, és borzalmasan drága.
- A prosciutto legyen nagyon vékony, ideális a pármai sonka.
- A füge, prosciutto és gorgonzola saláta egy valóban szuper kombináció, nem csoda, hogy az olaszok egyik kedvence. Általában antipasto, de remek partikra, laza ebédre, brunchra vagy nassolnivaló italozás mellé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu