Sült liba tölteléket nagyon egyszerű házilag készíteni. Ezzel könnyen meg lehet tölteni a liba üregét, bár a húsos tölteléket ajánlatos külön kisütni, akár egy kis tepsiben, vagy kis golyó formákban. Íme néhány nagyon egyszerű, de nagyszerű recept..
Sült liba töltelék
- A töltelék passzoljon a kiválasztott sült liba recepthez (sült liba receptek).
- Ne feledjük betartani a sült liba készítéséhez szükséges alapszabályokat! Lásd sült liba>>
- Legyünk óvatosak a húsos töltelékkel – minél nagyobb a liba, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a töltelék nem sül át rendesen az üregben. Nagyobb szárnyasok esetében inkább süssük a tölteléket külön tepsiben!
Íme néhány különleges sült liba töltelék:
Áfonyás-körtés töltelék
- Hozzávalók: 50 dkg aszalt körte, 15 dkg vörös áfonya, 10 dkg zsemlemorzsa, fél tk őrölt fahéj, negyed tk őrölt szegfűszeg, 1 tk őrölt gyömbér, 1 vöröshagyma aprítva, 1 mandarin reszelt héja és leve, 2 ek juhar szirup, 10 dkg dió, 1 ek durva só.
- Elkészítés: az aszalt körtét forró vízben 2 órán át beáztatjuk, leszűrjük, majd a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük. A libát megtöltjük, egy pálcikával az üreget átszúrjuk.
- Tipp: ezt a töltött libát lehetőleg rácson süssük, így a könnyebben átsül. Ha szép piros színű libát szeretnénk, az utolsó 15 percre kenjük be a liba bőrét vörösáfonya szósszal! A körtét barndy-ben vagy portóiban is beáztathatjuk egy éjszakán át.
Almás-zöldfűszeres töltelék
- Hozzávalók: 2 póréhagyma, 2 zöldalma, néhány szál rozmaring és kakukkfű
- Elkészítés: A póréhagymákat durván felszeleteljük, az almákat gerezdekre vágjuk. A liba üregét megtöltjük. A libát sütés előtt forró libazsírral lelocsoljuk.
- Tipp: A póréhagymát helyettesíthetjük 2-3 vöröshagymával.
Narancsos-gesztenyés töltelék
- Hozzávalók: 30 dkg salotta hagyma, 5 dkg vaj, 1.5 dkg cukor, 1 narancs reszelt héja és leve, 3 ek aprított zsálya 10 dkg sült gesztenye durván aprítva, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 felvert tojás, só, bors
- Elkészítés: a salotta hagymákat vékony csíkokra szeleteljük, majd a vajban átsütjük, hozzáadjuk a cukrot, narancshéjat, levet. Közben a zsályát 1 percre leforrázzuk, majd hozzáadjuk a ragadós hagymához a többi hozzávalóval együtt. Elkeverjük. Amikor kihűlt, megtöltjük a liba üregét.
- Egyéb gesztenyés töltelék: Gesztenyés-áfonyás zsemlegombóc >>
Tippek
- A libát meg lehet tölteni szalonnával vagy darált sertés-hússal is. A darált húst vagy szalonnás húst keverjük el aprított zöldfűszerekkel, vajjal, almával, birsalmával és aszalt gyümölcsökkel (pl áfonya, szilva, barack körte), esetleg szemlemorzsával – kész is a finom töltelék. Azonban a húsos töltelékre nagyon vigyázni kell, mert a csontüregben nehezen sül át, így biztosabb az, ha csakis a bőr alatt, a nyak vagy mellcsont mentén töltjük meg a húst, vagy külön tepsiben sütjük, azaz nem a csontüregben.
- A töltelékből kis gombócokat is formálhatunk, amiket külön tepsiben, a liba sütésével párhuzamosan kisütünk. A gombócokat becsomagolhatjuk szalonna vagy pancetta csíkokba is (lásd kép).
- A sült liba nem sok maradékot eredményez, de ha van, azt fel lehet használni salátához, szendvicshez, omletthez stb a sült pulyka maradék tippek alapján.
- A fenti sült liba töltelék receptek kipróbált és bevált receptek – Gordon Ramsay és Nigella Lawson receptjei alapján készültek, kissé módosítva.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu