A füstölt lazac puffancs az amerikai palacsinta és blini kombinációja – egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor kiadós, finom és egészséges is..
Hozzávalók
- 20 dkg liszt (lásd tippek)
- 1 tk sütőpor
- 1.5 dl tej
- 1.5 dl kefir
- 15 dkg füstölt lazac
- 1 marék kaporlevél, aprítva
- 2 tojás
- 1 ek vaj
- Olívaolaj
Tálalás: 1 citrom reszelt héja, és fél citrom leve, 1 tk torma, 2 dl görög joghurt
Elkészítés
- A lisztet, sütőport és fél tk sót egy tálba szitálunk.
- A tejet, kefirt és tojást elkeverjük, majd a felét a liszthez töltjük, és egy lapos fakanállal a lisztbe forgatjuk. A maradék tejes keverékét folyamatosan a masszához keverjük. Amikor egy sima tésztát kapunk, a csíkokra szeletelt lazacot, kaprot és vajat a masszába forgatjuk, alaposan megborsozzuk. 20 percig pihentetjük.
- Közben az öntetet elkészítjük: a citrom héjét lereszeljük, elkeverjük a joghurttal, citromlével és tormával. Félretesszük.
- Egy nehéz aljzatú serpenyőt kiolajozunk, majd felmelegítünk, és szedőkanállal 3-4 puffancsot töltünk bele. 3 percig sütjük, átfordítjuk, további 2 percig sütjük.
- Papírtörölközővel kibélelt edénybe pakoljuk a kész puffancsokat.
- Az öntettel tálaljuk.
Tippek
- Melegen vagy hidegen is fogyasztható – melegen ideális könnyű ebéd vagy vacsora egy zöldsalátával tálalva, hidegen ideális piknik vagy parti falat.
- Gyerekek számára remek uzsonna vagy tízórai, főleg ha az egészséges verzióját készítjük el.
- Egészségesebb verzió: a lisztet helyettesítsük tönköly vagy hajdina liszttel (mint a blininél). Az utóbbi glutén-mentes diétába is passzol.
- Tejre allergiások a tejet és joghurtot helyettesíthetik szója vagy zab termékkel.
- A füstölt lazac puffancs nem csupán különleges finom, de egészséges is és egyszerű is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu