A tiramisu világszerte az egyik leg népszerűbb desszert, hiszen nagyon könnyen el lehet készíteni házilag. A következő tiramisu recept ír krémlikőrrel készül, amely különlegessé varázsolja – talán még az olaszoknak is ízlene! Ideális olyan alkalmakra, amikor a szokásostól valami eltérővel szeretnénk vendégeinket, szeretteinket meglepni.
Hozzávalók
- 1.5 dl espresso kávé
- 1.5 dl Baileys
- 15 dkg babapiskóta (savoiardi)
- 1 bio tojás
- 3.5 dkg cukor
- 15 dkg Mascarpone
- Kb 2 tk kakaópor
Elkészítés
- Elkészítjük a kávét, hűlni hagyjuk. Elkeverjük a likőr felével, amit egy lapost edénybe öntünk. Előkészítünk egy (lehetőleg babapiskóta szélességű) hosszúkás jénait vagy két négyzet alakú edényt.
- A tojást kettéválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a cukorral, majd a maradék likőrrel és a mascarpone-val. A tojásfehérjét habbá felverjük, majd óvatosan a krémbe fordítjuk.
- A babapiskóták felét a likőrös kávéban megforgatjuk (nem beáztatjuk!), ezekkel kibéleljük a jénait, leöntjük a krém felével, egy spatulával egyenletesen elsimítjuk.
- Ezt megismételjük a maradék piskótával, kávéval és krémmel – azaz egy újabb réteggel leborítjuk az elsőt.
- Fóliával lefedjük, legalább 3 órán át hűtjük, de ha lehet, inkább egy éjszakán keresztül.
- Tálalás előtt kakaóporral egy teaszűrőn keresztül megszórjuk.
Tippek
- Természetesen nem muszáj Baileys alkalmazni, egyéb ír krémlikőr is megteszi, akár házi készítésű is.
- Alkoholtartalma miatt gyerekek számára ez a desszert nem ajánlott!
- Figyelem: ez a recept nyers tojást tartalmaz. Ügyeljünk a tojás minőségére, és ha nem szabad nyers tojást fogyasztanunk, akkor kerüljük ezt a receptet. Vendégeinket is figyelmeztessük erre!
- A tiramisu ír krémlikőrrel egy különleges verzió, ideális különleges alkalmakra – pl valentin nap, szilveszter, farsang, karácsony. Előre elkészíthető, így a vendégeskedés napján lehet a főételre (és vendégeinkre!) koncentrálni.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu