A forralt bor a tél egyik legnépszerűbb melegítő itala. A csokoládés forralt bor forró csokival készül, amely egy különleges ízvilágot alkot. A következő két recept közül nem tudtunk választani. Mindkettő nagyon finom, a két receptet lehet kombinálni is ( mi úgy is kipróbáltuk)..
Chilis-csokis forralt bor
- Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 1 db fahéj, 1 db szárított chili, 1 tk örőlt allspice fűszerkeverék, 5 db szegfűszeg, 10 dkg puha barnacukor, 5dkg étcsokoládé (90-100% kakaótartalmú)
- Elkészítés: a bort a fűszerekkel lassan felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot majd belereszeljük a csokit. Vigyázzunk arra, hogy ne forrjon fel.
- Tippek: minél magasabb a csoki kakaótartalma, annál intenzívebb az ital íze. Bár 100%-os kakaóbabot nem könnyű találni!
Dupla csokis forralt bor
- Hozzávalók: 2.5 víz, fél üveg vörösbor, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg kakaó, 1 nagy fahéjrúd, 3 ánizs, 4 szegfűszeg, 20 dkg étcsokoládé (70%-os), 1 mandarin felezve, 1 kis szál rozmaring
- Elkészítés: A vizet, cukrot, kakaót és a fűszereket forráspontig felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről. A csokit darabokra törjük, hozzáadjuk a lábasba, és egy habverővel sima szósszá keverjük. Hozzáadjuk a mandarint és rozmaringszálat, 10 percig állni hagyjuk. Beleöntjük a bort, felmelegítjük – nem szabad forrni!
- Tipp: ez egy sűrű verzió, adhatunk hozzá több bort is, ha hígabban szeretjük.
Tippek
- Természetesen a bor ne legyen szuper drága, díjakat elnyert vörösbor, de csakis jó minőségű és száraz vörösbort alkalmazzunk – ideális a merlot, amelynek kissé gyümölcsös az íze.
- A dupla csokis verzió elég édes, a cukrot redukálhatjuk (akár felére is!) vagy adjunk hozzá több bort.
- A csokoládés forralt bor ideális bulikra, de akár hétvégi, esti melegítő italként is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu