Azok számára, akik vega étrendet követnek, vagy vendégeket várnak az adventi ünnepek alatt, egy nagyszerű menü összeállítása nem kevés gondot okozhat. Pedig egy fantasztikus vega karácsony könnyen megvalósítható, ha időben és tudatosan felkészülünk az ünnepekre.
Vegetáriánus vs. vegán
- A vega kifejezés mindkét irányzatot fedezi, pedig a két táplálkozási gyakorlat között nagy a különbség. A vegán étrendet követők csakis növényi ételeket fogyasztanak, azaz minden állati eredetű élelmiszert mellőznek – beleértve a mézet is! A vegetarianizmusnak viszont több változata létezik – az ovo-lakto verzió a legnépszerűbb, amelyben növényi élelmiszerek mellett tojás, valamint állatok teje és abból készült termékek is fogyaszthatóak. Vegán étrend>>
- Meg kell említeni a divat vagy trendy vegetáriánusokat is, akik hallal és/vagy baromfival egészítik ki az étrendjüket – azonban ezek nem vega táplálkozási gyakorlatok, hanem „pescatarian” (hal) és „flexitarian” (rugalmas) étrendek, amik maximum növényi-alapú étkezésnek nevezhetők, ha a zöldségek, gyümölcsök biztosítják az étrend túlnyomó részét.
- Mielőtt recepteket keresünk, feltétlenül kérdezzük meg a vendégeket, hogy melyik vega étrendet követik. Vegán receptek>>
- A következő nagy döntés, hogy külön ételeket főzzünk-e számukra vagy olyanokat, amiket könnyen ki lehet egészíteni húsokkal, halakkal, tejtermékekkel a mindenevők részére!
Vegetáriánus karácsonyi menü
Egy vegetáriánus karácsonyi menüsor tervezése és megvalósítása jóval egyszerűbb, mint a vegán, hiszen használhatunk tojást és tejtermékeket az ételek készítésben. Így falatok, krémlevesek, saláták, zöldséges ételek, sütemények, desszertek készítése nem igényel különös figyelmet vagy extra energiát. Ünnepies zöldséges főételek lehetnek rakott zöldségek, töltött zöldségek, sült zöldségek, amiket köretként tálalhatunk a húsevők számára. Kedvenc zöldséges receptjeinket fel lehet dobni néhány ünnepi vagy téli alapanyaggal – ilyen pl gesztenye, sütőtök, gránátalma, kéksajt, lilakáposzta, édesburgonya, mandarin/narancs, cékla, diók és mogyorók.
Ezek a receptek önmagukban is szuper főételek, de remekül passzolnak húsok (pl kacsaült, libasült), halak mellé is:
- Kéksajtos töltött gomba
- Quinoa csicseriborsóval és sütőtökkel
- Sült sütőtök mozzarellával
- Lencsés sütőtök tál
- Héjában sült édesburgonya pikáns sajttal
- Sajtos karfiol
- Édesburgonya és kelkáposzta puffancs
- Céklás-kecskesajtos lepény
- Tésztában sült camembert áfonya mártással
A karácsonyi menü listánkban között sok olyan recept található, amikben a hús vagy hal csupán kiegészítő elem, azaz el lehet hagyni a vegetáriánusok tányérjáról.
Vegán karácsonyi menü
Egy vegán karácsonyi menü kialakítása kissé több figyelmet igényel, hiszen semmi állati eredetű alapanyag nem használható az ételekben. (lásd vegán ételek). De nem kell megijedni, mert manapság rengeteg vegán „pót-termék” létezik, amikkel le lehet cserélni sajtot, vajat, tojást, darált húst, majonézt stb – és kapható vegán szalámi, húsgombóc, grill kolbász stb. Sajnos ezek többsége nem olcsó, továbbá van közöttük olyan termék, ami szinte ehetetlen (de a nemzetközi állatvédelmi és környezetvédelmi mozgalmak hatására egyre több a kimondottan jóízű portéka!). Így talán biztosabb, ha friss alapanyagokból készítünk ételeket vegán vendégeink számára. Ez nem olyan macerás, mint gondolnánk. Fantasztikus főétel lehet pl egy töltött sütőtök, paprika vagy cukkini, de készíthetünk leveles tésztából zöldséges lepényeket is. Aperitif mellé jól passzolnak a sós aprósütemények zöldségkrémekbe mártogatva. Előételként tálalhatunk egy egzotikus salátát vagy pikáns zöldséglevest. Desszertént kiváló a vegán morzsasüti, míg a házias angol aszalt gyümölcs lekvár rengeteg vegán karácsonyi sütemény alapanyaga lehet. Karácsonyi kekszeket, falatokat, süteményeket készíthetünk tejmentes margarinnal és tojás nélkül is (lásd vegán sütemények>>)
Íme néhány egyszerű vegán karácsonyi recept:
Falatok, mártogatósok
- Sütőtökös humusz
- Céklás avokádókrém
- Padlizsán tekercs dió pesztóval
- Chutney receptek (feltétként)
- Ropogós zöldségek
- Mogyorós gombakrém
- Pesztós karácsonyfa falatok
Levesek
- Narancsos sütőtök krémleves
- Édesburgonya és körte leves
- Sült sütőtök krémleves almával
- Almás céklaleves
- Gyömbéres cékla és sárgarépa leves
Főételek
- Chilis édesburgonya
- Vegán töltött paprika
- Pikáns sült sütőtök lencsével
- Sült vöröskáposzta szeletek
- Török piláf
- Marokkói bab és kuszkusz leves
- Gesztenyés lepény
- Balzsamecetben sült vörös káposzta gesztenyével
- Stilton sajttal és áfonyával töltött gomba
- Sült vörös káposzta és cékla
Köretek
(Ezek a vegán köretek, saláták húsos ételek mellé is passzolnak)
- Gyömbéres édesburgonya püré
- Céklás sárgarépa saláta
- Téli kompót
- Vörösáfonya mártás
- Fahéjas sült paszternák
- Párolt káposzta receptek
- Sült füge cikóriával
- Zellepüré fenyőmaggal
- Citromos sült burgonya
- Fűszeres sült sárgarépa
- Spenótos rizs mandulával
- Karácsonyi lilakáposzta saláta
- Spenótos karfiol
Édességek
- Fűszeres mandarin gránátalmával
- Áfonyás kosárka
- Aszalt gyümölcsös csiga
- Fahéjas csillagok
- Karácsonyfa pite
- Vegán áfonyás narancsos keksz
- Karácsonyi almás rétes
- Forralt boros morzsasüti
- Jégkása
- Vegán karácsonyi banánkenyér
- Karácsonyi gesztenyés pogácsa
- Aszalt gyümölcs lekváros szélkerék
- Aszalt gyümölcs lekváros csillagok
- Karácsonyi meggyes rétes
- Vegán gesztenyés csillagok
- Vegán karácsonyi pite
További receptek, tippek