A vadászati szezon legközönségesebb étele a fácán, így sokszor kapunk ajándékba (főleg vidéken), ugyanakkor sokszor nem tudunk vele mit kezdeni. Pedig a fácánból rengeteg fenséges ételt lehet készíteni, annak ellenére, hogy nem sok hús van rajta. Íme egy példa, amit gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni. A narancsos fácánmell akár egy ünnepi menü főétele is lehet..
Hozzávalók
- 2 szelet fácánmell filé
- 6 db aszalt sárgabarack vagy szilva (duci)
- 4 szál kakukkfű
- 12 szelet csíkos szalonna
- 1 ek olívaolaj
Mártáshoz:
- 1 nagy narancs reszelt héja és préselt leve
- 2 cm fahéj darab
- 1 tk méz
- 2 ek szójaszósz
Elkészítés
- A fácánmelleket hosszában félbevágjuk, így négy vékony szelet húst kapunk.
- Hasonló módon az aszalt gyümölcsöket is félbevágjuk (azaz hosszában).
- 3 szelet szalonnát szorosan egymás mellé helyezünk. 1 szál kakukkfű leveleit rászórjuk, majd ráhelyezünk 1 szelet húst. Megsózzuk, borsozzuk, 3 szelet aszalt gyümölccsel letakarjuk. A szalonnával becsavarjuk a húst.
- Ugyanezt megismételjük a maradék 3 szelet hússal.
- A sütőt közben180 fokra előmelegítjük.
- A becsavart hússzeleteket egy serpenyőben felmelegített olajban mindkét oldalon kb 2-3 percig megbarnítjuk, majd egy tepsibe áttesszük őket.
- A sütőben kb 5-7 percig átsütjük.
- Közben a mártáshoz szükséges alapanyagokat egy kis lábasban sűrű mártássá redukáljuk.
- Melegen tálaljuk a mártással leöntve.
Tippek
- Köretként tálaljunk mellé párolt rizst vadrizzsel vagy krumplipürét és zöldsalátát.
- Ünnepi vagy vendégváró alkalmakra elkészíthetjük prosciutto sonkával is (ez sokkal drágább, de megéri!).
- Ideális vendégváró étel, ugyanis ez első 4 lépést előre el lehet készíteni, akár előző nap is, és folpackba csomagolva a hűtőszekrényben tárolhatjuk. A mártás is elkészíthető előre, csupán fel kell melegíteni tálalás előtt.
- Aszalt gyümölcsök – bár az eredeti recept sárgabarackkal készül, a fácánhoz remekül passzol az aszalt szilva, vörösáfonya és füge. Ezekkel is ki lehet próbálni.
- A narancsos fácánmell elkészítéséhez egész fácánt is hasznosíthatunk. Óvatosan vágjuk le a húst a mellkas mentén, majd vágjuk le a combokat. A combokból is remek ételeket lehet készteni. A maradék csontvázat és húst főzzük fel zöldségekkel– ideális alapleves lesz egyéb vadételekhez.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu