Vendégváró alkalmakra általában valami különlegeset szokás főzni. De ha nincs időnk vagy türelmünk a konyhában sürögni-forogni, akkor valami egyszerű-de-nagyszerű receptre van szükségünk. Ilyen a ropogós cukkinis hal, amely elkészítése szuper egyszerű, az eredmény mutatós és tuti finom.
Hozzávalók
- 40 dkg fehér halfilé (bőrrel)
- 1 nagy cukkini
- 2 ek olívaolaj
- Durva tengeri só
Cukkini pestohoz:
- 1 közepes cukkini, reszelve
- 1 maréknyi mentalevél
- 1 maréknyi petrezselyem zöld
- 2 dkg reszelt parmesan sajt
- 1 gered fokhagyma, préselt
- 1 tk reszelt citromhéj
- 60 ml olívaolaj
Elkészítés
- Először elkészítjük a pestot – a hozzávalókat robotgéppel eldolgozzuk, de ne pépessé, azaz maradjon kissé durva. Félretesszük.
- A cukkinit egy zöldségpucolóval hosszú szeletekre hámozzuk. A halat kettévágjuk, sóval bedörzsöljük, majd betekerjük cukkini szeletekkel. Forró olajban, bőrrel lefelé 2 percig sütjük, óvatosan megfordítjuk, 1-2 percig barnára sütjük.
- Tálalás előtt kevés pestóval megkenjük a halszeleteket. A maradék pestóval tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk párolt zöldségekkel vagy zöldségsalátával. Egyéb köretek>>
- Vigyázzunk arra, hogy a cukkini szeletek teljesen körbefogják a halat – ha nem, a halat vágjuk keskenyebbre!
- Fontos, hogy forró serpenyőben süssünk és magas hőfokon, különben a hal nem sül át rendesen. Közepes hőfokon tovább kell sütni, de így nem tuti, hogy ropogós lesz a bőr és a cukkini.
- A pestot természetesen előre el lehet készíteni, így csak a hal sütése marad hátra, amely max 10 perc (előkészülettel együtt). A maradék pestót ne dobjuk ki – remek mártogatós másnap vagy keverjük el főtt krumplival – instant és isteni krumplisaláta!
- A ropogós cukkinis hal ideális vendégváró étel, különösen nyáron, amikor lehet a kerti grillsütő tűzhelyén sütni, így nem lesz büdös a lakásban.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu