Kétségtelen, hogy a karácsonyi szezon alatt rengeteget költekezünk ételekre, italokra, ajándékokra. Sajnos nagyon sok a pazarlás, különösen az élelmiszereket illetően, így érdemes odafigyelni és felkészülni a karácsonyi ételek vásárlására, készítésre, felhasználására. Íme néhány tipp ehhez:
Előkészületek
- Már november végén kezdjük el kidolgozni a karácsonyi menüt, az ünnepek alatti családi, baráti összejövetelekhez, vendégeskedésekhez szükséges alapanyagokat.
- Karácsonykor általában adunk a minőségre – de a minőségnek sokszor borsos ára van! Éppen ezért éberen figyeljük az élelmiszerboltok, piacok, delik akcióit – drága alapanyagokat így olcsóbban be lehet szerezni. Ezek többségét könnyen le lehet fagyasztani (pl gesztenye, gránátalma, vadak), vagy hosszabb ideig tárolhatók a kamrában ( pl diók, mogyorók).
- Nagyon sok ínyencséget házilag is könnyen elkészíthetünk – ilyen pl a chutney, stollen vagy karácsonyi kekszek, amelyek szuper ajándékok vagy dekorációk is lehetnek!
- Érdemes konyhakész leveles tésztát is tartani a fagyasztóban vagy a hűtőszekrényben – ebből szuper gyorsan készíthetünk party és koktél falatokat vendégeink számára!
Karácsonyi ünnepek alapételei
Húsok
- Szárnyasok: klasszikus karácsonyi főétel a sült pulyka, kacsa és liba – vidékről, hentestől már ősszel beszerezhetjük a megpucolt szárnyast, amit lefagyaszthatunk.
- Vadak: vad szárnyasok (vadkacsa, vadliba, fácán), fürj és gyöngytyúk remek főétel lehet az ünnepi asztalon, különösen két-három fő számára. Ezeket vadászoktól, vadászati társaságoktól olcsóbban beszerezhetjük, mint a szupermarketből!
- Sertéshús: a sült sonka, húsos szalonna és egészben sült sertéshús az ünnepi szezon egyik népszerű alapanyaga, különösen vendégváró alkalmakon.
Zöldségek
- Vöröskáposzta: párolt káposzta nélkül elképzelhetetlen a sült kacsa vagy liba – szerencsére olcsó, és előre el lehet készíteni. Vöröskáposzta receptek>>
- Kelbimbó: klasszikus köret egészben sült húsok mellé, amit előre elkészíthetünk (félig vagy teljesen) és karácsonyig lefagyaszthatunk. Kelbimbó receptek>>
- Gumós zöldségek: paszternák, sárgarépa, zellergumó, cékla, burgonya. A gumós zöldségeket félig megfőzhetjük és felhasználásig lefagyaszthatjuk. Köretek, falatok, puffancsok készítéshez ideálisak.
- Sütőtök: fantasztikus alapanyag lehet party falatok, ünnepies köretek készítéséhez. Sütőtök receptek>>
- Cikóra: falatok és ünnepi saláták alapanyaga. Cikória receptek>>
Gyümölcsök
- Narancs, mandarin: szúrjunk egy narancsba néhány darab szegfűszeget, és az illatuk máris karácsonyi hangulatot idéz elő! Sütemények, kekszek, desszertek, tölteléket, köretek legfontosabb alapanyaga. Narancs receptek>>
- Vörösáfonya: az angolszász konyhákban különösen népszerű, amit mártások, töltelékek és édességek készítéséhez alkalmaznak. Lefagyasztható, és mirelit verzió is kapható.
- Füge: a friss füge szuper előétel lehet egy karácsonyi menüben vagy part falat egy karácsonyi bulin.
- Aszalt gyümölcsök: füge, szilva, datolya, mazsola a karácsonyi sütemények, desszertek fontos alapanyaga, akciók keretében már ősszel szerezzünk be ezekből, így sokat spórolhatunk!
- Gránátalma: nemzetközi konyhákban ez egyik legfontosabb karácsonyi gyümölcs – saláták, desszertek, köreteket, töltelékek szuper kiegészítője. A magja lefagyasztható, így akciók keretében jóval olcsóbban beszerezhető! Gránátalma receptek>>
- Körte, alma, fagyasztott bogyósok: desszertek, sütemények, köretek, kompótok, de akár karácsonyi díszek készítéshez is felhasználhatjuk őket.
- Gesztenye: a főtt vagy sült gesztenye a karácsonyi sült pulyka egyik legfontosabb összetevője, de fantasztikus party falatok, köretek és édességek kiegészítőjeként is. Gesztenye receptek >>
- Befőtt, kompót: karácsonyi fűszerekkel, likőrökkel kiegészített vagy készített kompótok szuperül kísérnek egészben sült húsokat.
Egyéb
- Fűszerek: a karácsonyi ízeket, illatokat a következő fűszerek idézik elő – fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, csillagánizs, szerecsendió, gyömbérpor.
- Diók, mogyorók: ideálisak nassolásra, süteményekhez, köreteket, töltelékek kiegészítéshez. Egyszerű karácsonyi díszek készítéséhez is tökéletes alapanyagok. Hetekkel korábban beszerezhetők.
- Csokoládé: érdemes jó minőségű csokoládéba befektetni, amiből nagyon sok egyszerű édességet, italt készíthetünk.
- Pikáns sajtok: nagyon jól zárnak egy karácsonyi menüt, továbbá jól mutatnak egy ünnepi büféasztalon. Leginkább a kéksajtok passzolnak egy karácsonyi asztalra, amelyeket elég dióval, szőlővel, fügével vagy körtével tálalni – de szuper feltétek lehetnek party falatokon vagy köreteken is. Sült camembert>>
- Halak: a halászlé a magyar Szenteste alapétele, azonban tengeri halak és herkentyűk különlegessé varázsolhatnak egy magyar karácsonyt is. Különösen ünnepies a lazac és a fésűkagyló.
- Egyéb: érdemes beszerezni sütemények, különleges köretek készétéhez a következő alapanyagokat – méz, juhar szirup, melasz, nádcukor, kókuszreszelék, rum, narancslikőr, mandulalikőr, aszalt gyümölcs lekvár
Tippek
- Gondoljuk át, hogy hány főre és alkalomra szükséges sütni-főzni, és annak megfelelően vásároljunk, különösen a tipikus karácsonyi alapanyagokból!
- A két ünnep közötti napokon pihenjünk! Ezekre a napokra készítsünk előre kiadós egytálételeket, amiket fagyasszunk le -vagy használjuk fel a karácsonyi ebéd/vacsora maradékait gyors és egyszerű ételek készítéséhez. Pl maradék keksz vagy stollen nagyon jó alaptészta lehet trifle készítéshez, maradék pulykahús szuper curry vagy salátalap, maradék zöldségekből gyorsan lehet puffancsokat vagy omlettet összedobni. Karácsonyi maradékok>>
A fenti alapanyagokból szuper karácsonyi ételeket tudunk készíteni. A következő cikkekben rengeteg tuti tipp és recept található ehhez:
- Karácsonyi receptek
- Karácsonyi reggeli
- Karácsonyi sütemények
- Egyszerű karácsonyi sütemények
- Karácsonyi desszertek
- Karácsonyi kekszek
- Karácsonyi édességek sütés nélkül
- Karácsonyi menü
- Karácsonyi menüsorok
- Vega karácsonyi receptek
- Karácsonyi party ételek
- Ehető karácsonyi díszek
- Ehető karácsonyi ajándékok
Kapcsolatos cikkek