Sült pulyka, kacsa és liba mellé különösen passzol a sült sárgarépa, amit a sütő alsó polcán a baromfival párhuzamosan süthetünk. Ha nincs elég hely a sütőben, akkor előre is el lehet készíteni, (akár előző nap), és közvetlenül tálalás előtt fel lehet melegíteni (de ebben az esetben melegítés közben adjuk hozzá a cukrot!). Ez a fűszeres sült sárgarépa verzió karácsonyi illatokat varázsol az ünnepi asztalra. Ami a citrusféléket illeti, használhatunk citromot vagy narancsot is – a főételtől és az egyéb köretektől függően.
Hozzávalók
- 25 dkg bébi vagy Chantenay sárgarépa
- 1 teáskanál reszelt gyömbér (vagy ½ teáskanál őrölt gyömbér)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 fokhagyma, préselve
- ½ citrom vagy narancs frissen csavart leve és reszelt héja
- 2 evőkanál puha vaj vagy tejmentes margarin
- 1 evőkanál sötét muscovado cukor
- Só, bors
Elkészítés
- A sárgarépát egy tepsibe tesszük (nem kell megpucolni).
- A vajat összekeverjük a gyömbérrel, fokhagymával, fahéjjal és a citrus reszelt héjával. Sózzuk, borsozzuk.
- A keveréket a répákra morzsáljuk, majd a citrom vagy narancs levét rácsavarjuk.
- 15 percig a sütőben sütjük.
- Megfordítjuk a répákat, majd a cukorral megszórjuk.
- További 15 percig sütjük. Amikor a sárgarépa puha és karamellizálódott, akkor jó.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek