Akár az adventi ünnepek alatt, akár húsvétkor szeretnénk egy különleges sonkát készteni, ez az áfonyás sült sonka megéri a próbát. Tej- és gluténmentes; könnyen elkészíthető; melegen vagy hidegen is tálalható; és kimondottan finom. Frissen sülve főételként tálalhatjuk egy ünnepi menüben; hidegen pedig krumplisalátával vagy töltött tojással.
Hozzávalók
- 1 kg bőrös sonka (lehetőleg nem füstölt)
- 1 liter vörösáfonyalé
- 1 vöröshagyma
- 1 db babérlevél
- 5 db szegfűszeg
- 1 fahéjrúd
- 1 csillagánizs
- ½ teáskanál egész bors
- A mázhoz: ½ dl vörösáfonyalé, 3 evőkanál vörösáfonya mártás, ½ teáskanál fahéj, kevés citromlé
Elkészítés
- A sonkát egy nagy lábasba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy teljesen ellepje. Felforraljuk, 5 percig főzzük, majd leszűrjük.
- Félreteszünk fél deci áfonyalét, a többit a sonkára öntjük – nem kell teljesen ellepnie.
- Hozzáadjuk a hagymát, babérlevelet, csillagánizst és a fahéjrudat. Felforraljuk fel, lefedjük, majd alacsony hőfokon egy órán át főzzük.
- A sonkát a tányérra kiszedjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd eltávolítjuk a bőrét és aza alatta lévő zsírréteget.
- A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
- A mázat kikeverjük.
- A sonkát egy tepsibe helyezzük, köré öntjük a főzőlét.
- Szilikon ecset segítségével bekenjük a sonkát, és a sütő közepére helyezve körülbelül 15 percig sütjük.
- Megfordítjuk a sonkát, ismételten megkenjük a mázzal, és további 15-20 percig szép barnára sütjük. Nézzünk rá, ha túl gyorsan barnul, újra meg kell fordítani!
- A sonkát egy tányérra tesszük és legalább 10 percig pihentetjük, mielőtt felszeletelnénk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu