A hagyományos almás rétest nagyon egyszerűen ünnepiessé varázsolhatjuk néhány szezonális kiegészítővel. A következő karácsonyi almás rétes konyhakész réteslappal készül, így tuti egyszerű az elkészítése..
Hozzávalók
- 50 dkg zöldalma
- 25 dkg aszalt gyümölcs lekvár
- 5 dkg dió
- 1 ek nádcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- Fél tk mézeskalács fűszerkeverék
- Fél tk őrölt fahéj
- 5 dkg mandula pehely
- 2.5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 4 konyhakész réteslap
- Porcukor
Elkészítés
- A mandula pelyheket egy serpenyőben megpörköljük (zsiradék nélkül). Elkeverjük a zsemlemorzsával.
- Az almákat megpucoljuk, magházakat eltávolítjuk, majd az almahúst vékonyan felszeleteljük.
- Egy nagy keverőtálba szórjuk az almaszeleteket, ráreszeljük a citrom- és narancshéjat, meghintjük a cukorral és fűszerporokkal, majd elkeverjük a lekvárral.
- A vajat megolvasztjuk.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Egy nagy, lapos sütőtálcát vajjal kikenünk, majd az első réteslapot ráhelyezzünk. Megvajazzuk, rászórunk a mandulás morzsából, majd lefedjük a következő réteslappal. Ezt is megvajazzuk, leszórjuk, majd lefedjük a harmadik réteslappal. Ezt megismételjük, majd a negyedik lappal lefedjük.
- Megkenjük vajjal, majd egyenletesen ráborítjuk az almás tölteléket. A lapokat hosszában feltekerjük úgy, hogy alulra essen a tészta vége (ha szükséges, a tekercset fordítsuk meg). A két oldal széleit behajtjuk vagy a tekercsbe nyomkodjuk.
- Olvasztott vajjal megkenjük a tekercs felületét, a sütőbe helyezzük. 30-40 percig szép barnára sütjük.
- 15 percig pihentetjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
Tippek
- Tálaljuk langyosan desszertként vaníliamártással vagy fagylalttal. Ideális édesség lehet egy karácsonyi menü végén.
- Hidegen nagyon jó parti sütemény (bár könnyen morzsálódik!), kézzel is lehet fogyasztani egy szalvétáról. Ebben az esetben érdemes előre felszeletelni a rétest. (Tuti tipp: különösen passzol forralt bor mellé egy karácsonyi vagy szilveszteri bulin!)
- Aszalt gyümölcs lekvár egyszerűen készíthető házilag, de kapható Kulinárisban, angol delikben.
- A maradék karácsonyi almás rétes angolos tea vagy kávé mellett könnyen elmajszolható (ha egyáltalán marad).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu