A vöröskáposzta az egyik legegészségesebb téli zöldségünk, amit leginkább (szét)párolva fogyasztunk, pedig nyersen a leghatékonyabb. A diós vöröskáposzta saláta céklával és kecskesajttal egy remek példa arra, hogy a vöröskáposzta nyersen is szuper finom és nagyon jól kombinálható egyéb zöldségekkel.
Hozzávalók
- 20 dkg vöröskáposzta
- 1 kisebb lilahagyma
- 5 db bébi főtt cékla
- 5 dkg dióbél
- 15 dkg puha kecskesajt
- Öntethez: 2 ek dióolaj, 2 ek akácméz, 2 tk borecet
Elkészítés
- A vöröskáposztát megtisztítjuk, majd nagyon vékonyan felszeleteljük, vagy legyaluljuk.
- A hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük.
- A diót olaj nélkül egy serpenyőben kissé megpirítjuk.
- A főtt céklákat gerezdekre vágjuk.
- Az öntetet kikeverjük.
- A szeletelt zöldségeket egy nagy tálalóedényben elkeverjük az öntettel, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a dióval, és rámorzsáljuk a kecskesajtot.
Tippek
- Főételként tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével – vagy diós zabpehely keksszel.
- Köretként remekül passzol grillezett, sült húsok mellé – különösen jól kísér steak-et.
- A borecet lehet fehér vagy vörösbor alapú.
- Ha nem kedveljük a káposztát ropogósan, akkor a salátát érdemes néhány órával korábban elkészíteni, így az öntetben a káposzta megpuhul – viszont a kecskesajtot és a diót hagyjuk ki tálalásig!
- A diós vöröskáposzta saláta céklával valójában szuperételek kombinációja, így szuper egészséges, és diétás étrendekbe is passzol. Remek téli immunerősítő, továbbá hosszú méregtelenítés alatt is fogyasztható. Vegán étrendet követők a kecskesajtot elhagyhatják.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu