A következő karácsonyi kacsasült nem csupán karácsonyi illatokat, ízeket varázsol az ünnepi asztalra, de roppant egyszerű az elkészítése. A szokásostól eltérően az első fázisban alacsony hőfokon sül, majd a burgonyás körettel egyszerre sütjük tovább.
Hozzávalók
- 1 egész kacsa (kb 1.5 kg)
- 1 tk olaj
- 1 citrom
- 1 db fahéj rúd
- 1 db csillagánizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg krumpli
Elkészítés
- A sütőt 140 fokra előmelegítjük.
- A kacsát megmossuk, szárazra töröljük, majd egy villával a bőrét óvatosan összeszurkáljuk úgy, hogy a hús ne sérüljön meg.
- Olajjal bedörzsöljük a kacsa bőrét, majd sózzuk, borsozzuk.
- Az üregbe tesszük a félbevágott citromot, fahéjat és csillagánizst.
- Egy rácsra helyezve egy tepsibe tesszük, majd a sütőben 2 órán keresztül sütjük.
- Közben a krumplikat megpucoljuk, félbe vágjuk és forró vízben 10 percig főzzük ( de nem főzzük át őket teljesen). Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
- A kacsát kivesszük a sütőből, és a hőfokot 220 fokra állítjuk.
- A kacsazsír felét egy bögrébe kiöntjük. A krumplikat a tepsiben elrendezzük, megforgatjuk a zsiradékban, majd rátesszük a kacsát (a rácson).
- Kb 30 percig sütjük. Akkor jó, amikor a kacsa bőre ropogósra sül. Kivesszük a kacsát, lefedve pihentetjük, miközben a krumplit még kb 15-20 percig ropogóssá sütjük a sütőben.
- A kacsa köré helyezzük a krumplikat, és az ünnepi asztalon tálaljuk.
Tippek
- A kacsát tálaljuk párolt vöröskáposztával – különösen passzol a portóiban párolt almás vöröskáposzta ehhez a recepthez. Tálalhatjuk karácsonyi almaszósszal vagy vörösáfonya mártással is.
- Kihasználhatjuk a sütő másik polcát, és készítsünk extra sült zöldségeket – ideális pl a sült sárgarépa.
- A citromot lecserélhetjük narancsra vagy mandarinra is.
- A karácsonyi kacsasült egy tuti egyszerű recept, ugyanakkor igazán karácsonyias, így szuper főétel lehet egy karácsonyi menüben.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu