Nemzetközi gasztronómiákban népszerű „kacsakoronát” sütni, amely nem csupán gyorsabban elkészül, mint az egészben sült kacsa, de ideális két főre vagy egy személyre. A kacsakorona azt jelenti, hogy a combokat és a szárnyakat (annak alsó részét nem mindig) levágják, amiket későbbi étkezésre sütnek ki (illetve sok esetben nélkülük árulják). Ha egy különleges alkalomra (pl. Valentin-nap, évfordulók, karácsony stb.) szeretnénk egy finom ételt készíteni párunknak, édesanyánknak vagy csak önmagunknak, akkor ez a cseresznyés kacsasült recept tökéletes erre. Elkészíthetjük befőttel, fagyasztott cseresznyével, vagy brandys cseresznyével is. Tálaljuk krumplipürével és párolt zöldségekkel vagy salátával.
Hozzávalók
- 1 kacsa “korona” (kb. 900g)
- 1 marék szárított cseresznye
- 2 evőkanál cseresznyelikőr
- 200 ml cseresznyelé vagy 100 ml cseresznye befőtt leve
- 1 evőkanál barna cukor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
- Ha szárított cseresznyét használunk, keverjük össze 1 evőkanál cseresznyelikőrrel. Körülbelül 30 percig áztatjuk (ez előző nap is elvégezhető).
- Ha befőtt vagy brandys cseresznyét használunk – azt lecsepegtetjük és kb. 3 evőkanálnyi gyümölcsöt kiveszünk (a levet megtartjuk.)
- A kacsát szárazra töröljük, majd megsózzuk. A cseresznyéket az üregbe töltjük.
- A kacsát egy tepsibe helyezzük (mellével lefelé), és a tepsit a sütőbe tesszük. A hőmérsékletet 180 fokra lejjebb állítjuk. 40-45 percig sütjük, de 20 perc sütés után megfordítjuk a kacsát. Sütés közben a kifolyt lével rendszeresen meglocsoljuk.
- Közben elkészítjük a mázat. A befőtt levet vagy cseresznyelét egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a likőrt és a cukrot, és addig főzzük, amíg sima, bársonyos szirupot kapunk. Pihentetjük.
- Kivesszük a kacsát a sütőből, leszűrjük a zsírját, majd alaposan bekenjük a mázzal és hagyjuk 10 percig pihenni.
- Visszatesszük a kacsát a sütőbe, és 5-8 percig sütjük. Akkor jó, amikor a bőre szép piros és ropogós lesz.
- Felszeletelés előtt 5 percig pihentetjük.
- A sütés során keletkezett mártással meglocsolva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek