Ünnepi, egészben sült húsok hagyományos kiegészítője egy különleges töltelék. Mivel a mai, modern ételek magasabb hőfokon sülnek, mint régen, a hús nem sül át rendesen, ha a mellkast vagy a csontüreget megtöltjük. Azonban a töltelék elkészíthető külön tepsiben, vagy akár gombócokat is formálhatunk belőle! Példa erre a gesztenyés áfonyás zsemlegombóc receptje.
Hozzávalók
- 1 vöröshagyma
- 2 szál zellerszár
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 3 ek közepes-száraz sherry
- 20 dkg teljes kiőrlésű zsemle vagy kenyér ( lehet glutén-mentes is)
- 1 tk kakukkfű levél
- 1 tk aprított zsálya
- 25 dkg főtt vagy sült gesztenye (megpucolva)
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A hagymát, zellerszárakat egy aprítógépben összeturmixoljuk, majd a vajban puhára sütjük. Hozzáadjuk a sherryt, lehúzzuk a tűzhelyről.
- A kenyeret és a zöldfűszereket az aprítógépben durván összeturmixoljuk, hozzáadjuk a gesztenyéket, néhány másodpercig turmixoljuk – a gesztenye maradjon darabos!
- A hagymás keveréket elkeverjük a zsemlemorzsával, hozzáadjuk az áfonyákat, sózzuk, borsozzuk, tésztává gyúrjuk.
- A keletkezett masszából kb 12 gombócot formálunk. 20-25 percig szép barnára sütjük.
Tippek
- Különösen passzol ünnepi (karácsonyi) sültek mellé – pl sült liba, sült pulyka. Ugyanakkor remekül kísér vadételeket is, legfőképp őzt, fácánt, vadlibát és vadkacsát.
- Vigyázzunk arra, hogy a gombóc ne égjen meg, és ne száradjon ki.
- A töltelék-gombócokat előkészíthetjük akár 1-2 nappal korábban is, így csupán a sütőbe kell tenni a főétel készítésének utolsó 20 percére.
- A kenyér lehet kissé szikkadt vagy friss – de ne legyen kőkemény, és nem szabad beáztatni!
- A gesztenyés-áfonyás gombóc vegán (margarinnal készítve), így vegetáriánus menüben is tálalható. Lisztérzékenyek számára glutén-mentes kenyeret alkalmazzunk!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu