Az egyben sült karaj nagyon népszerű az angol konyhában, különösen vasárnapi ebédre. Nagyon könnyen ünnepiessé lehet varázsolni – például ez az egyben sült karaj almaszósszal remekül passzol egy karácsonyi vagy szilveszteri menübe és őszi-téli vendágváró alkalmakra. Tálaljuk párolt zöldségekkel és kedvenc krumplis köretünkkel.
Hozzávalók
- 2 kg sertés karaj (csontozott, bőrrel)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál tengeri só
- 2 szál rozmaring
Az almaszószhoz:
- 3 nagy zöldalma (pl. Bramley)
- 0.5 dl víz
- 1 tk barnacukor
- Nagy csipet fahéj
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra.
- Ha nincs előkészítve, akkor a bőrt keresztben bevágdossuk, majd bedörzsöljük az olajjal és a sóval. Rátesszük a rozmaringot és húskötöző zsineggel rögzítjük.
- Körülbelül 3- 40 percig sütjük, amíg a bőr hólyagosodni kezd.
- A hőfokot kb. 160-170 °C-ra állítjuk, majd kb egy órán át sütjük. Ha szükséges, a tepsit alufóliával lefedjük.
- Amikor a hús átsült, áttesszük egy tányérra, és alufóliával lefedve 15 percig pihentetjük.
- Közben elkészítjük az almaszószt. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vastagon felszeleteljük. Egy kis lábasba tesszük, leöntjük a vízzel és fedő alatt 5 percig pároljuk, majd további 5 percig kevergetjük fedetlenül. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, belekeverjük a fahéjat és a cukrot.
- A húst felszeleteljük, majd az almaszósszal és egyéb köretekkel tálaljuk. (Az angolok a sült hús szaftjából és a párolt zöldségek főzővizéből mártást (gravy) szoktak készíteni, és ezzel leöntve tálalják).
Kapcsolatos receptek
Zest.hu