A vörösáfonya az angolszász országok karácsonyi gyümölcse, így rengeteg ételhez használják. A következő aszalt gyümölcsös és áfonyás kosárka néhány szem friss áfonyával egyből ünnepiessé változik. Továbbá szuper egyszerű az elkészítése, mivel konyhakész réteslappal készül..
Hozzávalók
- 25 dkg készre nyújtott réteslap
- 5 dkg vaj vagy margarin
- Aszalt gyümölcs lekvár
- 15 dkg friss vagy fagyasztott vörös áfonya
- Porcukor
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Közben a réteslapokat felvágjuk 10 cm négyzetekre. Konyharuhával letakarjuk.
- A vajat, margarint megolvasztjuk, majd egy lapos muffin sütőformát kivajazunk.
- A tészta lapokat egy szilikon ecset segítségével a vajjal megkenjük, és kibéleljük a muffin mélyedéseket. Ezt megismételjük háromszor, de helyezzük a lapot az előző rétegre átlósan és úgy, hogy csillagcsúcsok keletkezzenek. Kb 5 percig világosbarnára sütjük. Kivesszük a sütőből, mindegyikbe töltünk 1 teáskanálnyi lekvárt és néhány szem áfonyát. Visszatesszük a sütőbe és 5 percig tovább sütjük. Akkor jó, amikor a tészta szép barna, az áfonya pedig puha.
- 5 percig pihentetjük, majd óvatosan kiemeljük a kosárkákat egy tányérra.
- Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Tippek
- Feltétlenül takarjuk le a felvágott tésztát, különben kiszárad.
- A vajazást gyorsan is nagyon végezzük, éppen ezért érdemes két embernek együtt dolgozni – az egyik vajazza a tésztát, a másik béleli a sütőformát. Mindkettő remek feladat lehet gyerekek számára!
- Friss áfonya helyettesíthető aszalt áfonyával is.
- Felnőttek számára a lekvárt kiegészíthetjük 1-2 kanál rummal vagy likőrrel.
- Az áfonyás kosárka szuper édesség a karácsonyi ünnepek alatt – ideális party sütemény is, különösen forralt bor kísérőjeként!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu