A következő recept a klasszikus coleslaw saláta egyik modern verziója, bár nincs benne káposzta. A cékla, zeller és alma saláta remekül passzol egészben sült húsok mellé vagy szendvicsbe töltelékként..
Hozzávalók
- 5 dkg dióbél
- 1 tk méz
- Egy-két csipetnyi csípős fűszerpaprika
- 1 zöld alma (Granny Smith)
- 20 dkg zellergumó
- 1 nagy cékla
- 4 szál újhagyma
- Fél citrom leve
Öntethez:
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek vörösborecet
- 1.5 tk magos mustár
- 1 tk méz
Elkészítés
- Az almát, zellergumót és céklát megmossuk, megpucoljuk, legyaluljuk (vagy gyufa vastagságú csíkokra szeleteljük).
- A citromot csavarjuk bele egy tál vízbe, ebbe tegyük az alma és zeller csíkokat!
- Az újhagymákat vékonyan felszeleteljük.
- A dióbeleket száraz serpenyőben a paprikával megpörköljük, lelocsoljuk 1 kanálnyi mézzel, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről.
- A vizes zöldségeket lecsurgatjuk, 1-2 percre tiszta konyharuhába csavarjuk.
- Kikeverjük az öntetet.
- A reszelt, szeletelt zöldségeket egy tálalóedénybe töltjük, elkeverjük a dióval és az öntettel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tippek
- Tálaljuk egészen sült vagy grillezett húsok mellé. Ideális hideg, maradék húsok mellé pl egy pita kenyérbe töltve.
- Ünnepi, vendégváró alkalmakra készítsük el pekándióval – ez szuper lehet pl. sült pulyka mellé!
- Elkészíthető természetesen csemege paprikával is.
- Megkönnyíti a zöldségek gyalulását egy gyalu tárcsás konyhai robotgép, amellyel néhány perc alatt elkészül a saláta!
- A cékla, zeller és alma saláta egészséges is, a legtöbb diétás, fogyókúrás, egészségtudatos étrendbe passzol – egy adag csupán 150 Kcal. Méz helyett azonban alkalmazzunk inkább agavé szirupot, ennek alacsonyabb a glikémiás indexe. A saláta méregtelenítés alatt is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu