Tepsiben sült húsok mellé általában szükséges valami finom köret. A sült sárgarépát többféle módon el lehet készíteni, párhuzamosan a hús sütésével. Íme néhány tuti finom és tuti egyszerű recept, amely tökéletesít egy főételt..
Mézes
- Hozzávalók: 50 dkg bébi sárgarépa, 1 ek olívaolaj, 1 szelet vaj (margarin), 2 ek virágméz, 1 ek almaecet
- Elkészítés: A répákat megtisztítjuk, egy tepsibe elrendezzük őket. Lelocsoljuk olívaolajjal, rátesszük a vajat, sózzuk, borsozzuk, majd 180 fokon 25 percig harapósan puhára sütjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, meglocsoljuk a mézzel és almaecettel, 10 percre visszatesszük a sütőbe – ragadósra sütjük.
- Tipp: nagyobb répával is el lehet készíteni, vágjuk fel a répát 1.5-cm vastagságú csíkokra.
Balzsamecetes
- Hozzávalók: Fél kiló sárgarépa, 3 ek barnacukor (világos), kis darab vaj, 2 ek balzsamecet
- Elkészítés: A répákat megtisztítjuk, 1 cm vastag hoszzú csíkokra vágjuk. Forró víz felett félig megpároljuk, majd áttesszük egy tepsibe. Leszórjuk a cukorral, és lelocsoljuk a balzsamecettel. 10 percig 200 fokon puhára sütjük (de maradjon kissé harapós!)
- Tipp: el lehet készíteni bébi sárgarépával vagy új, zsenge sárgarépával is. Cukor helyett alkalmazhatunk mézet is.
Narancsos-fokhagymás
- Hozzávalók: Fél kiló sárgarépa, 1 narancs reszelt héja és kicsavart leve, 2 fej fokhagyma, 2 ek olívaolaj
- Elkészítés: A fokhagyma fejet ketté vágjuk. A sárgarépákat megpucoljuk, csíkokra vágjuk. Egy tepsibe helyezzük a csíkokat és a fokhagyma fejeket, meglocsoljuk a narancslével elkevert héjjal, majd a narancsokat is a tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, kb 30 percig 200 fokon puhára sütjük.
- Tipp: el lehet készíteni bébi sárgarépával vagy új, zsenge sárgarépával is.
Gesztenyés
Tippek
- A fenti recepteket akkor érdemes elkészíteni, ha valami egész húst sütünk – ilyen pl a sült csirke, sült pulyka, sült liba. A mézes verzió tökéletesen passzol sült karajhoz.
- Elkészíthetjük pasztinákkal kombinálva – fele-fele arányban.
- A fenti sült sárgarépa receptek nagyon egyszerűen elkészíthetők – mind ideális családi ebéd, vacsora köret, de ünnepi, vendégváró köretként is kitesz magáért! Ráadásul egészséges is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu