Szilveszterre, bulikra és vendégváró alkalmakra jól jön néhány különleges, ugyanakkor tuti egyszerű recept. Ilyen a kéksajtos-diós falat, amely készre nyújtott leveles tésztából készül, így nagyon gyorsan összedobható.
Hozzávalók
- 10 dkg sós kéksajt (pl Stilton)
- 7.5 dkg krémsajt
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta (glutén-mentes is jó)
- 1 tojássárgája
- 3 dkg dióbél, durván aprítva
Elkészítés
- A sajtot egy keverőtálba morzsáljuk, elkeverjük a krémsajttal.
- A dióbelet durván felaprítjuk.
- A leveles tésztát kicsomagoljuk, egy lisztezett deszkára helyezzük, majd óvatosan kisimítjuk.
- Egy kb 7 cm átmérőjű pohárral köröket nyomunk ki a tésztából. Ezek széleit tojássárgájával megkenjük, majd minden körszelet egyik felébe 1-1 teáskanálnyi sajtos keveréket töltünk. A kör másik felét erre ráhajtjuk, a tojásos széleket az ujjunkkal jól összenyomjuk.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a keletkezett félhold alakzatokat. Tojássárgájával mindegyik tetejét megkenjük, majd megszórjuk a dióbél darabokkal.
- 15 percig a hűtőszekrényben pihentetjük, miközben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- 12-15 percig aranysárgára sütjük.
Tippek
- A kéksajt legyen sós – azaz az olasz, édes késsajtok nem megfelelőek (azokat viszont lehet kombinálni aszalt vörösáfonyával).
- Langyosan és hidegen is tálalható.
- 15 percnél tovább is lehet a hűtőszekrényben tárolni, így órákkal korábban előkészíthető (sőt, sütés előtt akár le is fagyasztható – kb 1 hónapig!).
- A tojásfehérjét ne dobjuk el, lefagyasztható – és sok ételhez szükséges.
- A kéksajtos-diós falat ideális parti falatként, vagy aperitif kísérőjeként. Különösen passzol pezsgő mellé – így szuper szilveszterre és egyéb ünnepi alkalmakra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu