Az angol mincepie világszerte híres, amely egy aszalt gyümölccsel töltött pite. Bár többnyire konyhakészen vásárolják az angolok, házilag is könnyen elkészíthető, különösen ha készre nyújtott tésztát alkalmazunk. A mincepie hagyományosan gyúrt omlós tésztából készül, de manapság leveles tésztát is szokás használni, mint pl az alábbi Angol karácsonyfa pite esetében.
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta (lehet gluténmentes)
- 1 tojássárgája, felverve (vagy víz)
- Jó minőségű mincemeat (aszalt gyümölcs lekvár)
Elkészítés
- A sütőt 180C fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A tésztát kitekerjük, és keksz szaggatókkal karácsonyfa alakokat szaggatunk. Ezek felét a tepsibe helyezzük. Egy kis kanál lekvárt teszünk a fák közepére, majd óvatosan elkenjük – a fák széleit nem érintve.
- A fák széleit tojással vagy vízzel megkenjük, majd letakarjuk a maradék fákkal, a széleket összenyomjuk.
- Egy éles késsel egy törzset és ágakat rajzolunk a felső fára (ezek lehetővé teszik a gőz távozását). Tojással megkenjük a tetejüket.
- 10-15 percig aranybarnára sütjük.
- Rácson hagyjuk kissé kihűlni, majd porcukorral megintjük a pitéket.
- Langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu