Leginkább a főételre szoktunk koncentrálni, így a köret háttérbe kerül. Pedig léteznek nagyon egyszerű, de nagyszerű köretek, amelyek tökéletessé tesznek egy ételt. Ilyen a kéksajtos zellerpüré, amely különlegessé varázsolhat egyszerű sülteket..
Hozzávalók
- 50 dkg zellergumó
- 1 nagy krumpli
- 2 ek tej
- 1 kis kocka vaj
- Szerecsendió
- 1 vöröshagyma
- 1 ek olaj
- 5 dkg sós kéksajt (stilton, rokfort stb)
Elkészítés
- A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk.
- Kb 20 percen át puhára főzzük.
- Lecsurgatjuk, majd a langyos tejjel és vajjal összetörjük.
- Ízlés szerint szerecsendiót reszelünk rá.
- Közben a hagymát megpucoljuk, majd nagyon vékony karikákra felszeleteljük.
- A hagymát olajban barnára pirítjuk, majd a zellerpüréhez adjuk.
- Belemorzsáljuk a kéksajtot, egy lapáttal óvatosan átforgatjuk.
- Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Ideális köret vendégváró, családi ebéd vagy vacsora keretében. Stiltonnal különösen passzol steak és marhasült mellé. Grillezett húsokat is remekül kísér.
- A pürét ne turmixoljuk, mert a krumpli keményítőtartalma ragasztóvá válik!
- A kéksajtos zellerpüré egy különleges verzió, éppen ezért különleges alkalmakra ajánljuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu