A vadkacsa népszerű és könnyen beszerezhető a vadászati szezonban. Mivel a vadkacsa elég kicsi és sovány, így ideális 2 főre, azaz egy családi étkezéshez több kacsára lesz szükségünk. Ez az almaborban sült vadkacsa almával és egzotikus fűszerekkel készül, így puha és aromás lesz – ideális karácsonyi vagy különleges vacsorákra a téli ünnepek alatt. Tálaljuk legalább két körettel!
Hozzávalók
- 1 db egész vadkacsa (kb. 700g)
- Kb. 15 szál kakukkfű
- 2-3 db alma
- 2 fej hagyma
- 2 db fahéj rúd
- 4 db csillagánizs
- Frissen őrölt fekete bors
- 1 pohár almabor
- Só, bors
- Olivaolaj
Elkészítés
- A sütőt 200 C fokra előmelegítjük.
- A kacsát hideg vízzel leöblítjük, majd szárazra töröljük. Csipesszel eltávolítjuk az esetleges tollakat. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majd a kakukkfű nagy részét, egy darab csillagánizst és egy darab fahéjrudat az üregébe teszünk.
- Az almákat megmossuk, mindegyiket 4 gerezdre vágjuk, a magházukat eltávolítjuk. A hagymát megpucoljuk és gerezdekre vágjuk.
- A vadkacsát (mellkassal lefelé) egy kiolajozott tepsibe helyezzük. Köré szórjuk a hagymát és az alma gerezdeket, majd hozzáadjuk a (darabokra tördelt) fahéjat és a csillagánizst. Megszórjuk a maradék kakukkfű leveleivel.
- Mindent lelocsolunk olívaolajjal, majd beleöntjük az almabort. Lefedjük a tepsit fóliával.
- A sütőt 160 fokra állítjuk, és a sütő közepén a kacsát 90 percig sütjük. Kb. 45 perc sütés után megfordítjuk a kacsát.
- 90 perc múlva levesszük az alufóliát, kicsit feljebb állítjuk a hőfokot, szép aranybarnára és ropogósra sütjük a vadkacsa bőrét.
- Tálalás előtt, letakarva, 10-ig pihentetjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu