A következő sült kacsamell fügés mártással egy 15 perc alatt elkészíthető fantasztikus főétel, amely egy tuti recept lehet különleges alkalmakra..
Hozzávalók
- 2 szelet kacsamell filé
- 1 ek kakukkfűlevél
- 1 fej salotta hagyma
- 1 dl portói vagy vörösbor (lásd tippek)
- 1 ek balzsamecet
- 4 db füge
- Méz (opcionális)
Elkészítés
- A kacsamell bőrén éles késel csíkokat metszünk úgy, hogy a hús ne sérüljön meg alatta. Sóval és a kakukkfű felével bedörzsöljük,majd egy forró serpenyőben, bőrrel lefelé, kb 3-4 percig zsírjára sütjük, megfordítjuk, alacsony hőfokon további 4 percig sütjük. Egy tányérra kiszedjük, pihentetjük.
- Közben a hagymát felaprítjuk, a fügéket gerezdekre vágjuk.
- A zsírt kiöntjük, majd a kissé zsíros serpenyőben a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a maradék kakukkfüvet és a füge szeleteket. Kb fél percig sütjük, majd felöntjük a borral és az ecettel.
- Szirupos mártássá redukáljuk, miközben megkóstoljuk. Ha nem elég édes, mézzel kiegészítjük.
- A húst fél centis szeleteket vágjuk, a mártással leöntve tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk krumplipürével és zöldsalátával.
- Elkészíthető aszalt fügével is – ebben az esetben abszolút nincs szükség mézre! A portóis verzióban sincs igazán szükség mézre, mert az is meglehetősen édes.
- A kacsamell sütésének ideje attól függ, hogy mennyire átsülve kedveljük a húst – a marhahúshoz hasonlóan, a hús optimálisan (középen) pink marad, de ha nem kedveljük így az állagát, akkor is vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl, különben rágós lesz!
- A kacsamellet miután zsírjára sütöttük, betehetjük 15 percre sülni egy 200 fokra előmelegített sütőbe is, miközben el tudjuk készíteni a mártást. DE – ebben az esetben is fontos a hús pihentetése a felszeletelés előtt (különben nem marad szaftos, mert kifolyik belőle a húslé).
- A kacsamell fügés mártással ideális főétel lehet egy ünnepi menüben – különösen karácsonyra és Valentin napra ajánljuk, de remek egyéb vendégváró alkalmakra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu