Ez a gesztenyés cékla és vörös káposzta leves egy egészséges és kiadós étel a téli ünnepek alatt. Olyannyira finom, hogy akár előételként is tálalhatjuk egy karácsonyi menüben! A leves vegán, de tejföllel is tálalható.
Hozzávalók
- 4 közepes nyers cékla
- ½ közepes vörös káposzta
- 1 lilahagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál apróra vágott kakukkfű levél
- 1 teáskanál köménymag
- 1L zöldségleves
- 10 dk sült/főtt gesztenye (vákuum csomagolt is jó)
- Tálaláshoz: gesztenye vagy tejföl, kapor vagy snidling
Elkészítés
- A céklát meghámozzuk és durván feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, a káposztát pedig vékonyan felszeleteljük.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és 5 percig puhára pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a céklát, és kevergetve 5 percig főzzük.
- Belekeverjük a kakukkfüvet és a köménymagot. Egy perc kevergetés után, hozzáadjuk a káposztát, néhány másodpercig keverjük, majd hozzáadjuk az alaplevest.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 15 percig főzzük. Belekeverjük a gesztenyét, és további 5 percig főzzük.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, lekapcsoljuk a tűzhelyt és botmixerrel, sima, krémes állagú levessé pürézzük.
- Morzsolt gesztenyével, aprított kaporral vagy snidlinggel megszórva táaljuk (és esetleg tejföllel).
Kapcsolatos receptek
- Cékla receptek
- Gesztenyés receptek
- Vöröskáposzta receptek
- Krémlevesek
- Egészséges levesek
- Karácsonyi menü
Zest.hu