A pezsgős koktélok télen-nyáron minden alkalomhoz passzolnak – legyen az egy laza kerti-parti, névnapi buli, vagy egy formális ebéd, vacsora – de akár egy hosszú, stresszes nap után is remek ital felfrissülni és kikapcsolódni. A pezsgő hamar érzékelteti a hatását, így fogyasszuk lassan és mérsékelten..
A pezsgős koktélokhoz készítéséhez ne használjuk drága vintage pezsgőket, hanem az olcsóbb változatot, sőt, a tartályban erjesztet pezsgő kimondottan megfelel erre a célra. Az igazi, palackban erjesztett pezsgőt, fogyasszuk inkább önmagában, maximum egy-két gyümölcs darabbal. Lásd pezsgő tippek>>
Bulikra, partikra készítsünk „hosszú” koktélokat, azaz olyan italokat, amelyekben a pezsgőt minimum ⅓ : ⅔ arányban gyümölcslével vagy szörppel kombináljuk, így a vendégeink kevésbé (vagy legalábbis később) lesznek ittasak. A koktélokat mindig előre behűtött pezsgővel készítsük, még akkor is ha tört jégkockákkal is dolgozunk. Íme néhány fantasztikus pezsgős koktél receptje:
Klasszikus pezsgős koktélok
Ezek a koktélok száraz pezsgővel készülnek, ha lehet palackban erjesztett pezsgőt alkalmazzunk, de ne egy méreg drágát, hanem pl. egy finom, aránylag olcsó Cava, Crémant vagy Törley is megteszi.
- Bucks fizz – keverjünk el friss narancslevet pezsgővel fele-fele arányban (ajánljuk esküvőkre, vagy villás reggelihez)
- Kir Royale – egy pezsgős pohárba töltsünk 2cl Creme de Cassis-t, majd pezsgőt (Franciák kedvence)
- Champoo – egy pohár pezsgőhöz adjunk 0,5cl Amarettot, és néhány csepp citromlevet (kedvencem)
- Black Velvet – keverjünk el csapolt Guiness-t pezsgővel fele-fele arányban (férfiaknak ajánljuk)
- Bocuse – 1tk áfonya és 2tk málna likőrt keverjünk el, töltsük át pezsgős pohárba, majd öntsük fel pezsgővel
- Aperol Spriz – 2x Prosecco, 1x Aperol 1x szódavíz – adjunk hozzá Jég kockákat és egy narancs szeletetet. (Olaszok kedvence)
Gyenge pezsgős koktélok
Ezekhez a koktélokhoz használjunk olcsó, tartályban erjesztett pezsgőket – pl Asti, Prosecco, Sekt vagy magyar pezsgők 1500Ft alatt. Mivel a szirupok édesek, félszáraz vagy száraz pezsgőt használjunk.Remek parti, buli italok!
- Kombucha – egy pezsgős pohárba öntsünk ⅓ rész kombuchát, töltsük fel hideg pezsgővel. Kiváló aperitif egy kínai vacsorához! Megjegyzés: a kombucha hazánkban jelenleg bio boltokban, vagy jól felszerelt kulináris üzletekben kapható egészséges gyógyital, alapja tea, tartalmaz továbbá kombucha kultúrákat, laktobacilusokat. Már a Tsin dinasztia idejében is ismert ital volt, testi-lelki jótékony hatást tulajdonítottak neki. Bizonyítottan jótékony hatással van az anyagcserére és a bérflórára, erősíti szervezetünk ellenálló-képességét. Önmagában fogyasztva, de vízzel hígítva is nagyon ízletes.
- Bodzaszörpös – egy pezsgős pohárba töltsünk kb. 2 cl bodzaszörpöt vagy 1 tk bodzaszirupot és öntsük fel pezsgővel. A szörpből tehetünk ízlés szerint többet vagy kevesebbet is.
- Bodzaszörpös-zöldcitromos – 2 zöldcitromot szeleteljünk fel vékonyan, tegyük egy tálba, és öntsünk rá 8 ek bodzaszörpöt. Egy órára tegyük hűtőszekrénybe. A tál tartalmát tegyük egy nagyobb kancsóba és öntsük fel fél üveg pezsgővel. Adjunk hozzá jégkockákat, és így tálaljuk (persze a kancsó el is hagyható, és rögtön poharakba is tölthetjük).
- Rebarbarás – reberbara szirupot öntsünk fel pezsgővel ⅓ : ⅔ arányban. Díszítsük egressel. Remek őszi koktél! Rebarbara szirupot így készíthetünk: 40 dkg cukor és fél liter vízből készítsünk szirupot. 15dkg rebarbarát vágjunk fel csíkokra, majd adjuk a sziruphoz. Befőttesüvegben tároljuk a hűtőszekrényben legalább 1 hétig használat előtt (6 hétig eláll). Felhasználhatjuk szörpként, édességekhez is stb.
- California Dreaming – 8cl ananászléhez adjunk néhány csepp kirsch-et, turmixoljuk össze jégdarabokkal. Töltsük át a pezsgőspohárba, öntsük fel pezsgővel.
Tömény pezsgős koktélok
Ezek a pezsgős koktélok egyéb rövid italok keverékével készülnek, ezért az alkohol tartalmuk elég magas, így vigyázzunk velük – csupán 1-2 pohárral fogyasszunk aperitifként. Továbbá magas a kalóriatartalmuk is, azaz ha diétázunk vagy fogyókúrázunk, inkább a fenti klasszikus koktélokat fogyasszuk!
-
Málnás Sorbet Fizz – pezsgős pohárba töltsünk 1 gombóc málnás sorbet, öntsük fel pezsgővel, díszítsük 1-2 szem málnával. Ajánljuk nyári kerti-partikra vagy grillezéshez
-
Brandy pezsgő – 1ek cukorszirupban törjünk össze 2 mentalevelet. Öntsük át egy kehelypohárba, adjunk hozzá 2.5cl brandy-t, öntsük fel pezsgővel. Ajánljuk férfiaknak
-
Klasszikus koktél – tegyünk 1 kockacukrot minden pezsgőspohárba, majd öntsük le1-2 csepp Angostura bitters-szel. 1-2 perc múlva öntsünk hozzá 2.5cl brandy-t és 10cl pezsgőt. Díszítsük narancshéj csíkokkal. Ajánljuk karácsonyi vagy szilveszteri vendégváró italként! (Gyengébb változatához 1tk brandy is elég)
-
Francia koktél – egy kehelypoharat töltsünk meg 6-8 tört jéggel. Adjunk hozzá 2.5cl gin-t, fél citrom kicsavart levét, 1tk cukrot majd öntsük fel pezsgővel. Remek ünnepi koktél.
-
New Orleans koktél – 2cl rumot keverjünk el 1cl barack likőrrel és fél-fél tk narancs és zöldcitromlével. Töltsük át a pezsgős pohárba, öntsük fel pezsgővel
-
Bogyós koktél – 2 málnát és 2 szedret törjünk össze, keverjük el 1-1cl málna és szeder likőrrel. Töltsük át egy pezsgős pohárba, majd öntsük fel pezsgővel. Ajánljuk nyári kerti vagy grill partikra – nyári házibulikon.
Az elegáns és finom pezsgős koktélok remekül passzolnak ünnepi és vendégváró alkalmakhoz, de ne feledjünk alkoholmentes koktélokat is készíteni azok számára, akik vezetnek, terhesek, gyógyszeres kezelés alatt állnak vagy nem kedvelik az alkoholt!