Az angolszász és francia konyhák kedvenc alapanyaga a steak, amit (ha jó minőségű a hús) nagyon gyorsan, egyszerűen és változatosan el lehet készíteni. Az alábbi steak recept portói mártással leöntve lesz különleges, így elsősorban ünnepi alkalmakra ajánljuk..
Hozzávalók
- 1 nagy szelet hátszín ( 2-3 cm vastag és 21 napig érlelt)
- 3 ek vörös portói
- 1.5 dl zöldségleves
- 2 szál újhagyma
- 2-3 tk étkezési keményítő
- 1 tk dijoni vagy angol mustár
Elkészítés
- A húst 2 órával sütés előtt kivesszük a hűtőszekrényből, alaposan áttöröljük, szobahőmérsékleten pihentetjük.
- Az újhagymákat felaprítjuk, majd a többi hozzávalóval egy lábasban felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Sűrű mártássá főzzük, majd lefedjük, melegen tartjuk.
- Olajat forrósítunk egy grillserpenyőben. A húst megsózzuk, majd mindkét oldalon átsütjük – fél percenként megfordítgatjuk. Ez kb 7 -10 perc lesz, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst.
- A húst egy tányérra kiszedjük, megborsozzuk, és 5 percig pihentetjük. Vékony csíkokra felszeleteljük, majd a mártással leöntve tálaljuk.
JCGOG
Tippek
- Előételként tálaljuk zöldsaláta leveleken. Főételként tálaljuk krumplipürével vagy egyéb zöldségpürével. Zöldségpürék>>
- Salátaként ideális egy ünnepi brunch-ra, pl karácsony másnapján vagy egy karácsonyi menüben két személyre.
- Fontos, hogy kiváló minőségű húst alkalmazzunk – a tejmarha húsa nem alkalmas ehhez a recepthez! Lásd steak tippek>>
- A steak portói mártással egy tuti egyszerű ünnepi étel – különösen férfiakat lehet lenyűgözni vele!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu