A téli kompót remekül kísér téli sülteket, különösen az ünnepi szezon alatt, de fogyaszthatjuk akár desszertként is. Elkészítése nagyon egyszerű, az eredmény tuti finom..
Hozzávalók
- 8 kemény körte
- 1 db vaníliarúd
- 6 ek virágméz
- 1 db fahéj rúd
- 5 db szegfűszeg
- 1 narancs
- 1 citrom
- 8 marék vegyes aszalt gyümölcs (barack, áfonya, szilva, mazsola, alma meggy stb)
- 1 dl bodzaszörp (vagy likőr)
Elkészítés
- A körtéket megpucoljuk
- A vaníliarudat félbevágjuk, a magját kikaparjuk.
- A narancsot és citromot citrus hámozóval megpucoljuk, vagy a héjukat vékony csíkokra vágjuk.
- A körtéket egy széles lábasba tesszük, szorosan egymás mellé, egy rétegben. Felöntjük annyi vízzel, hogy a körtéket ellepje. Hozzáadjuk a vanília rudat és magot, fahéjrudat, szegfűszeget, mézet és a citrus héjakat. Kevés citromlét rácsavarunk.
- Felforraljuk, majd fedő alatt kb 8-10 percig főzzük. Egy pálcikát szúrjunk az egyik körtébe – legyen kissé harapós, ne túl puha!
- A keletkezett szirup felét egy keverőtálba átöntjük, amibe beleszórjuk az aszalt gyümölcsöket.
- A szirup másik felében hagyjuk a körtéket egy éjjelen át – de tegyük a lábast lefedve hűvös vagy hideg helyre.
- Másnap a körtéket vágjuk félbe, majd tegyük át őket egy dísztálba, öntsük hozzá az aszalt gyümölcsöket (amelyek felszívták a szirupot). A maradék és a körtés szirupot keverjük el a bodzaszörppel vagy likőrrel és locsoljuk a kompótra.
Tippek
- A karácsonyi szezonban a kompótot tálaljuk ünnepi sültek mellé – ideális sült pulyka vagy sült liba köreteként.
- Családi hétvégi ebédeken is nagyon finom sült csirke kísérőjeként, de passzol egészben sült karajhoz is.
- A kompót lehet desszert is – tálaljuk fagylalttal vagy vaníliamártással, de akár egy-két kanál krémes joghurt is elég.
- Ha gyerekek is fogyasztják, természetesen az alkohol tilos. Felnőttek számára azonban a bodzaszörp lecserélhető konyakra, rumra vagy gyümölcslikőrre (meggy likőrrel tuti finom!).
- A téli kompót receptje legalább 10-15 főre elég, azonban légmentes üvegben elég sokáig tárolható a hűtőszekrényben.
- A maradékot turmixoljuk össze (kivéve a fahéj, vanília és szegfűszeg darabokat) és keverjük el kevés olajjal (esetleg darált dióval, mogyoróval) és annyi zabpehellyel, hogy egy muffintészta-szerű masszát kapjunk. Vajazzunk ki egy lapos lábast, süssük ki 180 fokon 20-25 percig. Amikor kihűlt, szeleteljük fel. Nagyon finom müzlis-szeletet kapunk!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu