A grillezett padlizsán tekercs diópestoval töltve egy különleges ínyencséget eredményez. Ideális vendégváró alkalmakra vagy bulikra, borozgatós összejövetelekre.
Hozzávalók
- 2 db padlizsán (kb 75 dkg)
- Fél tk chili pehely (opcionális)
- 2 tk préselt fokhagyma
- 1 bögre olívaolaj
- 1 bögre dióbél darabok
- 1 tk fűszerpaprika (opcionális)
- 2 ek citromlé
- 3 ek aprított koriander
Elkészítés
- Egy tálban elkeverjük az olaj felét 1 tk préselt fokhagymával, és (esetleg) hozzáadjuk a chili pelyhet.
- Egy kőmozsárban a dióbelet, 1-2 csipetnyi sót és a fokhagymát durva pasztává zúzzuk.
- Hozzáadjuk a paprikát és lassan hozzáöntjük az olajat, miközben folyamatosan keverjük.
- Hozzáadjuk a koriandert, alaposan áttörjük.
- Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk. Félretesszük.
- A padlizsánt hosszában fél centis szeletekre felvágjuk. Megkenjük a fokhagymás olajjal, majd átgrillezzük, közben megkenjük többszörösen a az olajjal.
- A kész padlizsán szeleteket egy tányérra helyezzük, közepükbe kis halmot teszünk a diós pestóból, majd feltekerjük.
Tippek
- Tálalhatjuk langyosan és hidegen is. Ideális antipasti egy mediterrán menüben, mezzében.
- A fenti verzió vegán, azaz nincs benne állati eredetű alapanyag, de nyugodtan kiegészíthetjük a pestót fél bögre reszelt parmesan sajttal (a dió mennyiségét ebben az esetben viszont redukáljuk!).
- Koriander helyett alkalmazhatunk zöld petrezselymet vagy, hagyományos módon, bazsalikomot is.
- A diót elkeverhetjük maradék vagy konyhakész zöldpesto-val is (persze így a receptből elhagyhatók a pestohoz szükséges alapanyagok).
- A padlizsán tekercs diópestóval ideális parti falat is lehet, ugyanis előre elkészíthető. Uzsonnára, piknikre, kirándulásra is becsomagolhatjuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu