A következő szalonnás pulykasült receptje egy klasszikus karácsonyi étel angolszász területeken. Az ünnepi asztal főétele, amit tepsiben sült burgonyával, párolt kelbimbóval, párolt káposztával és vörösáfonya mártással tálalnak. Vaj helyett lehet margarint is alkalmazi, és a vajat el lehet keverni aprított zöldfűszerekkel is (pl rozmaring, tárkony, kakukkfű). Ha nem alkalmazunk speciális pulyka tölteléket, akkor tegyünk egy fél hagymát vagy narancsot a pulyka üregébe, egy szál rozmaring vagy kakukkfű kíséretében.
Hozzávalók
- 3 kg-os pulyka
- 12 csíkos bacon szalonna
- 25 dkg vaj
- Sült pulyka töltelék
Elkészítés
- Az ujjainkkal dörzsöljük be alaposan vajjal a pulyka húsát a bőr alatt.
- Töltsük meg töltelékkel a pulyka nyakát és/vagy üregét, majd borítsuk be a mellkast a bacon csíkokkal.
- 220 C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a keletkezett szafttal leöntjük.
- A sütőt lejjebb, 180 C fokra, állítjuk és 2 órán keresztül sütjük, félóránként locsolgatva.
- Kivesszük a sütőből és megszúrjuk a combjánál egy késsel – ha tiszta levet enged, akkor kész van. Ha véres a lé, akkor tovább sütjük. Nagyobb pulyka esetében a sütési időt kalkuláljuk ki (lásd pulyka sütése).
- A pulykát áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk.
- Kb 30 percig pihentgetjük, miközben elkészítjük a köreteket.
- A szaftból készítjünk mártást!
Kapcsolatos receptek