A kerekrépa (tarlórépa) az egyik legépszerűbb zöldség a Földközi tenger vidékein, illetve az észak-európai országokban, különösen télen, ugyanis remek vitamin- és rost-forrás. Továbbá nagyon alacsony a szénhidrát-tartalma, ugyanakkor kiadós, így a kímélő diéták egyik fontos alapanyaga. Nyersen ideális salátákba, de lehet főzni, sütni, rántani is. Íze nyersen a karalábé és a retek keverékére emlékeztet. Ez a fokhagymás kerekrépa és paszternák püré remekül passzol sült húsok, halak mellé, különösen az ünnepek alatt. A recept vegán, de ki lehet egészíteni reszelt Parmesan sajttal. A zöldfűszer passzoljon a főételhez (pl kapor-hal, zsálya-sertéshús, menta-bárányhús, bazsalikom-csirke stb).
Hozzávalók
- 2 közepes paszternák
- 1 közepes kerekrépa
- ½ gumó héjában sült vagy grillezett fokhagyma
- 1 ek puha vaj vagy tejmentes margarin
- Só bors
- 2 evőkanál apróra vágott friss zöldfűszer (pl kapor, petrezselyem, bazsalikom, koriander vagy snidling)
Elkészítés
- A paszternákot és a fehérrépát meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. Egy lábas hideg vízbe tesszük, majd felforraljuk és lassú tűzön körülbelül 10 percig főzzük.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, leszűrjük és visszatesszük a lábasba.
- A fokhagyma húsát kinyomjuk a héjából, és hozzáadjuk a zöldségekhez. Sózzuk, borsozzuk, majd burgonyatörővel pépesre zúzzuk a vajjal/margarinnal.
- Beleszórjuk az aprított zöldfűszert és összekeverjük.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek